maanantai 8. toukokuuta 2017

Mitä Cokis-konsentraattia tämä astia on sisältänyt ?Coca-Cola concentrate 2:sta sisältäneen astian
korkeus on 27,5 cm, halkaisija 15 cm ja
suuaukon halkaisija 6,5 cm. Paino on 4,8 kg.
 
Ison lasipurkin kannessa kerrotaan sen sisältäneen Britanniassa tehtyä Coca-Colan raaka-ainetta, jotain sekoitusta no 2, josta on tehty Coca-Cola siirappia lisäämällä siihen yhtä paljon konsentraattia no 1.
 Purkin pohjassa on kirjaimia ja numeroita, joiden merkitys ei suomalaiselle avaudu kunnolla:
 

W                            877                

L                                  1

U               G               B

 
Voisiko numerosarja viitata lasipurkin valmistusajankohtaan ? 1987 ?
Alarivin G ja B tarkoittanevat valmistusmaata eli Great Britain ?
W, L ja U – niistä selviää varmaan ainakin valmistanut tehdas, mutta tietääkö joku englantilaisia pakkauslasia valmistavia yrityksiä ?

LISÄYS 10.5.:
Blogin lukijalta tuli tällainen tieto:

UGB = United Glass Bottle Manufacturers, Ltd. 1913-1959
W 877 on todennäköisesti pullon mallimerkintä.

Pullo olisikin siis vähintään lähes 60-vuotias, ilmankos ulkomaisissa nettikaupoissa näistä pyydetään yllättävän kovaa hintaa.

Kiitokset Jussille !Astian yläosa kapenee kaareutuvasti ja muotin
kavennuksen saumat ovat selvästi näkyvissä.
 
Apteekkari John Pemberton oli kehitti Coca-Colan reseptin ainesosista, joista hän keitti siirapin 1886 Yhdysvaltojen Atlantassa.

Myöhemmin yksi apteekin työntekijöistä keksi sekoittaa siirapin hiilihapotettuun veteen ja tarjota juomaa jäiden kera. Apteekkari Pemberton ei itse koskaan nähnyt keksimänsä juoman huimaa tulevaisuutta. Vuonna1888 hän myi salaisen reseptinsä liikemiehelle nimeltä Asa Candler.

Candler perusti yrityksen valmistamaan ja jakelemaan Coca-Cola-siirappia kaikkialle Yhdysvaltoihin. Vuosien ajan juomaa myytiin laseittain soodabaareissa. Liikemieskaksikko Thomas ja Whitehead saivat idean pullottaa tätä menestyksekästä juomaa.
Candler myi  kaksikolle luvan pullottaa niin paljon Coca-Colaa kuin nämä halusivat. Coca-Colan salaisesta reseptistä Candler ei luopunut. Sen sijaan hän myi miehille Coca-Cola -siirappia, josta nämä juomansa valmistivat.

Lopulta Coca-Colan pullottajat pyysivät ruotsalaissyntyistä lasinpuhaltajaa suunnittelemaan juomalle oman erottuvan pullon. Vuonna 1916 Alexander Samuelsson -niminen lasinpuhaltaja suunnitteli Coca-Colalle muotopullon.

Vuonna 1919 Candler myi yhtiön sijoittajaryhmälle. Coca-Colaa alettiin 1920 ja 1930 -luvuilla valmistaa myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Suomeen Coca-Cola rantautui Helsingin kesäolympiakisoissa 1952. Kisojen alla Helsinkiin saapui laivalastillinen Coca-Colaa, kun Sotainvalidien veljesliitto ja olympialaisten järjestelytoimikunta saivat The Coca-Cola Companylta lahjoituksena 700 000 pullollista. Vuonna 1957 Suomesta tuli 103. maa, jossa aloitettiin Coca-Colan valmistus. Aluksi Cokista valmisti Suomessa Hartwall, mutta vuodesta 1999 alkaen valmistaja on ollut Sinebrychoff.

1 kommentti:

  1. Laitan pystyyn kirpputoria Tampereella 24. ja 25.4.2022 ja olin heittämässä pullon/purkin lasinkeräykseen. Google-Lens löysi tänne ja nyt aarre myyntiin. Pohjasta löytyy merkintöjä I G B, 14 - 4, 78. Korkki/kansi hiukan kärsinyt pinnasta.

    VastaaPoista