maanantai 4. heinäkuuta 2016

Raaseporin antiikkiviikko alkaa


Fiskarsin antiikkitori etualalla ja
taustalla ruukkikylän maamerkki.
 
Fiskarsin Antiikkipäivät, Fiskarsin kyläseuran antiikkitori sekä Billnäsin perinne- ja antiikkipäivät muodostavat yhdessä perinteiseen tapaan vanhan tavaran ystävien kesän kohokohdan. Tavanomaiseen tapaan tapahtuma-ajankohta on torstaista sunnuntaihin. Fiskarsin ja Billnäsin ruukkikylät sijaitsevat 11 kilometrin päässä toisistaan ja välimatkaan menee 15 minuuttia autolla. Kylätaajamat kuuluvat nykyiseen Raaseporin kaupunkiin, joka syntyi vuoden 2009 alussa, kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistyivät. Suurkunnan alue kattaa myös aikaisemmin kartalta kadonneita kuntia: Mustio, Karjaan ja Tammisaaren maalaiskunnat, Snappertuna, Bromarv ja Tenhola.

Raaseporissa, tai silloisessa Karjaan kunnassa, järjestettiin ensimmäinen antiikkitapahtuma Fiskarsin Lukaalissa vuonna 1991. Silloin paikalla oli 15 antiikkikauppiasta ympäri maata. Tapahtuma siirrettiin Billnäsin Ruukkiin ja se kasvoi vuosien saatossa alan kesäkauden kohokohdaksi. Olli Muuraisen ostettua Billnäsin ruukin nousivat kauppiailta perittävät myyntipaikan vuokrat niin korkeiksi, että iso osa kauppiaista järjesti itse kesällä 2010 oman myyntitapahtuman Fiskarsin vanhassa veitsitehtaassa.

Fiskarsin vanhalla veitsitehtaalla
käytävät täyttyivät ”aarteeetsijöistä”.

Kolmen vuoden ajan järjestettiin kaksi erillistä nelipäiväistä myyntitapahtumaa kahdessa lähekkäin sijaitsevassa vanhassa ruukkimiljöössä. Periaatteessa tapahtumat kilpailivat keskenään, mutta ne myös tukivat toisiaan, koska moni alan harrastaja kävi kummassakin. Yhdessä ne ovat muodostaneet sellaisen kokonaisuuden, että on kannattanut lähteä kauempaakin kesäretkelle läntiselle Uudellemaalle. Kolmannen, ja yhtä merkittävän osan asiakkaan kannalta, on tarjonnut Fiskarsin kyläyhdistyksen järjestämä antiikkitori, joka myös on ollut nelipäiväinen tapahtuma.

Muuraisen yritys Raaseporin kulttuurivertas Oy / Managemanet Events  ei järjestänyt antiikkimessuja enää vuonna 2013 Billnäsin ruukissa ja moni kauppias oli jäämässä ilman myyntipaikkaa Raaseporin antiikkiviikolla. Syntyneeseen vajeeseen iski kiinni Wanha Tammitori Oy, joka nopeasti rakensi uuden tapahtuman Billnäsin ratsastusmaneesiin. Tällä viikolla ratsastuskeskuksessa järjestetään neljännen kerran perinne- ja antiikkipäivät.

Billnäsin ratsastusmaneesissa oli täyttä viime kesänä.

Tänä vuonna Raaseporin antiikkitapahtumissa on yhteensä lähes 200 myyjää ja asiakkaitakin tullee paikalle noin 10.000, joista suurin osa kiertää kaikki kolme tapahtumaa.

Kuvia vuosien 2011 – 2015 Fiskarsin ja Billnäsin antiikkitapahtumista voit hakea tämän blogin arkistosta kunkin vuoden heinäkuun julkaistujen juttujen listoilta tai googlaamalla sanayhdistelmällä ”Lasinkeräilijän” ja perään haluamasi ruukin nimi.

 
Lue lisää:

https://www.facebook.com/fiskarsinantiikkipaivat/?fref=ts

https://www.facebook.com/billnasinantiikkipaivat

https://www.facebook.com/fiskarstori/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti