keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Siff-Colaa Wirkkalan pullostaTapio Wirkkalan muotoilema Siff-Cola –pullo,
jonka on valmistanut Karhulan lasitehdas.
 
 
1960-luvulla eläneet muistanevat lauluduo Bosse ja Robertin esittämän mainoslaulun: ”Siff-Colaa käy nyt maistamaan, se nasta juoma on.” Veljekset esittävät laulun tv-mainoksessa ja biisi olikin varsinainen korvamato. Mainosrallatus julkaistiin myös panimon kustantamana ep-levyllä 1966. Tuon tv-mainoksen voi katsoa täältä: https://www.youtube.com/watch?v=e2qQplGkXUoPysäytyskuva Siff-Colan tv-mainoksesta 1960-luvun puolivälistä.
Taustalla Bosse ja Robert esiintyvät. Kuvaruutukaappaus:
 
Coca-Cola tuli Suomen markkinoille Helsingin olympialaisten yhteydessä 1952. Silloin juomat tuotiin Hollannista ja vasta 5 vuotta myöhemmin cokista alettiin valmistaa Suomessa. Valmistajana oli Coca-Cola Company:n ja Hartwallin yhteisyritys Amri Oy. Tosin Stockmannin tavaratalon baarissa juomaa oli tarjoiltu jo 1930-luvulla.

Cola-juomien suosiosta halusivat osansa myös kotimaiset virvoitusjuomien valmistajat ja Sinebrychoff lanseerasi markkinoille Siff-Colan. Sitä myytiin kahdessa erikokoisessa pullossa, isompi oli normaali 1/3 litran limonadipullo, mutta pienempi oli kahden desin muotoiltu pullo. 1950-luvulla muotoilijat oli nostettu kansallissankareiksi ja he olivat paljon julkisuudessa. Niinpä Sinebrychoff otti yhdeksi markkinointikeinoksi sen, että juomaa myytiin Tapio Wirkkalan muotoilemassa pullossa, vaikka pullo olikin selvästi saanut vaikutteita Cokiksen pullosta. Karhulan lasitehtaan valmistamien pullojen pohjaan laitettiin muottileima TW / K eli Tapio Wirkkala / Karhula. Pulloja valmistettiin vuodesta 1957 alkaen 1960-luvun lopulle asti.


Muotoilijan ja valmistajan ilmaisema massaleima
TW / K = Tapio Wirkkala / Karhula.
 

Kahden desin Siff-Cola –pullo.

 

Mallasjuomalla oli King-Cola ja Elannolla Cola-Elo. Porin Olut valmisti lisenssillä Pepsi-Colaa ja kun Sinebrychoff osti porilaispanimon, niin se lopetti Siff-Colan valmistuksen.

Olvi on valmistanut saksalaisperäistä Afri-Colaa ja myöhemmin Olvi Colaa. Laitilan panimolla on Rio Cola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti