torstai 26. kesäkuuta 2014

Lasisia sitruunapuristimia


Värikkäät lasiset sitruunapuristimet toimivat myös keittiön koriste-esineinä.
 
Aikanaan lasia käytettiin materiaalina monien arkisten käyttöesineiden valmistamiseen. Kotimaisen työn hinta ei silloin vielä ollut tällaisten esineiden valmistamisen esteenä ja tullimuurit suojasivat suomalaista teollisuutta. Kotimaiset tehtaat kilpailivat ajoittain kiivaasti, mutta toisinaan ne jakoivat markkinoita keskinäisillä sopimuksilla.

Suomi pääsi Euroopan vapaakauppajärjestö EFTA:n liitännäisjäseneksi 1961, joka helpotti suomalaistuotteiden vientiä, mutta myös länsieurooppalaisten tuotteiden tuontia tänne. Euroopan talousyhteisön EEC:n vapaakauppasopimus solmittiin 1973, jonka ansiosta useimpien teollisuustuotteiden tullit poistuivat 1.7.1977. Maamme silloisen ulkopoliittisen linjan vuoksi piti Suomen tehdä myös vastaava vapaakauppasopimus Neuvostoliiton ja muiden SEV-maiden kanssa. Tämän johdosta myös itäeurooppalaisia tuotteita alettiin tuoda entistä enemmän.

EFTA:n täysjäsenyyden Suomi sai 1986 ja EU:n jäsen maastamme tuli 1.1.1995.

Kotimainen lasiteollisuus ei pärjännyt vapautuneen tuonnin kasvaessa ja kun 1970-luvun alkupuolella energiakriisin myötä energian hinta kasvoi rajusti, niin seurauksena oli kehitys, jonka johdosta perinteisistä lasitehtaista on enää jäljellä vain Iittala. Pulloja ja muuta pakkauslasia tai muita halvempia lasiesineitä ei maassamme ole valmistettu enää vuosikausiin. Osa suomalaisten brändien nimissä myytävistä lasiesineistä teetetään nykyään halpatuotantomaissa alihankintana.

Sitruunapuristimien kaltaisia käyttöesineitä ei ole arvostettu esineinä, vaikka aikanaan tämäkin on muotoiltu käyttöfunktion lisäksi myös esteettisesti mahdollisimman hyvin. Hyväkuntoisina säilyneitä yksilöitä ei ole valtavia määriä ja varmaan tulevaisuudessa (jos ei jo nyt) Suomessa valmistetut lasiset arkiesineetkin ovat keräilykohteita.

Samalla muotilla mutta eri värisistä lasimassoista valmistettuja sitruunapuristimia. Sitruunankeltainen versio sopisi hyvin tähän kokonaisuuteen.

1 kommentti:

  1. Oi miten kauniita nuo värilliset! Minulla on kirkas, en ole nähnyt aiemmin värillisiä.

    VastaaPoista