torstai 5. kesäkuuta 2014

Kenen pieni lintu ?


 
 
Blogin lukijalta tuli oheinen kuva ja kysymys:

Hei, onkohan kellään tietoa kuvassa olevasta linnusta? Pohjassa lukee Art Lasi ja lintu on n.4cm pituinen, voisiko olla Oiva Toikan tuotantoa -70 luvulta? Tiedoista kiitollinen -Minna-

Oiva Toikan linnut eivät sisälly bloginpitäjien osaamisalueeseen, joten käännytään toisten lukijoiden puoleen ja kysytään osaisiko joku auttaa Minnaa ?

1970-luvulla Nuutajärvi käytti Art-lasi termiä markkinoinnissaan, kuten mainiossa 70-luvulta päivää, päivää ! –blogissa on kerrottu: http://70-luvulta.blogspot.fi/2012/10/art-lasi.html Blogitekstin mukaan tämä termi on ollut käytössä 1975 – 1981.
 
Ensimmäiset Toikan linnut tulivat markkinoille 1981, jolloin Art-Lasi -termin tilalle otettiin Pro Arte. On siis selvää, ettei Minnan pieni lintu ole Toikan tuotantoa 1970-luvulta. Tuskin se ylipäätään on Toikan muotoilema, todennäköisesti kylläkin Toikan innoittama. WSOY on vuonna 2008 julkaissut Päivi Jantusen kirjan Birds by Toikka, josta asian voisi varmistaa.

Designmuseon nettisivuilla on iso joukko Toikan lintuja valmistustietoineen. Kannattaa katsoa sieltäkin, kun etsii jonkun linnun nimeä tai valmistusvuotta:
http://toikka.kokoelma.fi/listaus.aspx?id=20382

Keski-Suomen Laukaassa toimii lasinvalmistaja Art Lasi Finland Oy, jolla on lasihytti ja myymälä kauppakeskus Laukaanhovissa, joka on aikaisemmin tunnettu myös nimellä Lasilandia. Yksi Lasilandian takana olleista henkilöistä oli lasitaiteilija Simo Salminen, jonka suuri yleisö tunnistaa paremmin koomikon töistä Speden kumppanina. Lasilandia kaatui valuuttalainan velkamäärään, joka kasvoi 1991 devalvaation vuoksi mahdottomaksi hoitaa. Nykyisellä Art Lasilla ei ole nettisivuja, mutta tiedetään, että se on valmistanut myös lasilintuja. Toki lasilintuja on valmistanut  ja valmistaa myös moni muu suomalainen lasinvalmistaja, esimerkiksi Bianco Blu, Muurla sekä Lasi-Kostamo ja kai niitäkin tuodaan halpatuotantomaista.
 
Valistunut arvaus onkin, että Minnan lintu on Laukaan Art Lasista kotoisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti