tiistai 30. lokakuuta 2012

Franck vai Wirkkala ? Ei vaan Paasonen.Oheista karahvia laseineen myydään usein huutonetissä ja muuallakin Kaj Franckin, tai välillä Tapio Wirkkalan, suunnittelemina. Tälläkin hetkellä huutonetissä on ainakin yksi karahvi myytävänä Wirkkalan nimellä. Oikea suunnittelija on kuitenkin Väinö Paasonen, joka suunnitteli jonkin verran teknokemian pulloja ja muuta pakkauslasia Karhulan lasitehtaalla. Hän toimi myös Tapio Wirkkalan luonnoksien puhtaaksipiirtäjänä Karhulassa.
Lähde: Kaisa Koivisto: Kolme tarinaa lasista, sivu 95.

 
Kuva on Kaisa Koiviston kirjasta Kolme tarinaa lasista, sivu 113
 
 
 
Nykyään karahvina myytävä lasiastia oli alun perin suunniteltu elintarvikeyhtiö Jalostajalle, jonka mehupakkauksesta oli kysymys. Juomalaseissa taas myytiin Jalostajan sinappia. Tällaiset lasit olivat monessa kodissa arkijuomalaseina 1960-luvulla. Monessa kodissa nämä heitettiin sitten roskiin muutaman vuoden käytön jälkeen, koska niitä ei oikein arvostettu; olihan niitä melkein kaikilla ja olivathan ne vain alkuperäisestä käytöstä poistettuja pakkauksia. Kierrätys-sanaa ei silloin vielä edes tunnettu. On hauska nähdä miten paljon näistä ”retro-aarteista” nykyään maksetaan.

1 kommentti:

  1. kiitos tästä, minulla on tuo mehukaadin, jossa on vähän mehuetikettiä tallella. Nyt sain varmistuksen, että se todella kuuluu tähän kaatimeen :)

    VastaaPoista