sunnuntai 12. elokuuta 2012

Tietoa, taidetta ja tekemistä Nuutajärven Lasivitriinissä 1.9.


Kuinka lasia puhalletaan? Miten kuumaa lasimassa on? Miten suunnitellaan uusia lasiesineitä? Miksi punainen lasi on muita värejä arvokkaampaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saa päteviä vastauksia Nuutajärven lasikylässä järjestettävässä Lasivitriini-tapahtumassa. Kolmatta kertaa järjestettävä Lasivitriini on erinomainen paikka tutustua mahdolliseen uuteen harrastukseen, tavata keräilijöitä, lasitaiteilijoita, lasinpuhaltajia, asiantuntijoita sekä uuden ja vanhan lasin myyjiä. Päivän aikana on lisäksi mahdollisuus itse tarttua puhalluspilliin, ja puhaltaa lasinpuhaltajan opastuksella oma esine.

Jo perinteeksi ovat muodostuneet pitkät jonot maksuttomaan esinetunnistukseen sekä hillityn kiihkeä tunnelma uniikkiesineiden huutokaupassa. Tänä vuonna ovat uutta luento Oiva Toikan lasilinnuista sekä mahdollisuus opastettuun kierrokseen Nuutajärven kartanossa. Myös uudelleen avattu, Kaj Franckin suunnittelema lasimuseo on avoinna.

Nuutajärven lasitehdas on Oiva Toikan lintujen syntypesä. Lintuja on pyrähtänyt Nuutajärveltä lentoon yli 400 eri lajia. Taiteilijaprofessori Oiva Toikan linnuista tulee pitämään luennon tiedotuspäällikkö Päivi Jantunen, jolla on omakohtaista kokemusta lintujen synnystä jo 1970-luvulta lähtien.

Tapahtumajärjestelyissä keskeisesti mukana oleva Pia Pulakka näkee työssään Nuutajärven Iittala outlet –myymälässä, miten linnut saavat ihmiset liikkeelle.

Linnuilla on paljon ystäviä sekä kotimaassa että ulkomailla. Varsinkin japanilaiset retkeilevät lintujen perässä lasikylään. Myös Yhdysvalloissa Oiva Toikan linnut ovat suosittuja. Uskon niiden kiinnostavan yleisöä myös luennon muodossa, Pulakka sanoo.

Lasivitriini-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO, huutokauppahuone Piijuska Ky ja Nuutajärven lasikylän toimijat. Tapahtuma järjestetään Nuutajärven lasikylän historiallisessa miljöössä, joka elää täyttä nykypäivää lukuisine lasitaiteilijoineen, seppineen ja taidekäsityöläisineen.

Nuutajärvellä sijaitsee Iittala Group Oy:n toinen lasitehdas, toinen sijaitsee Iittalassa. Vuonna 2013 on Nuutajärven merkkivuosi, sillä silloin kylässä on puhallettu lasia yhtäjaksoisesti 220 vuotta.Lasivitriini Nuutajärven lasikylässä la 1.9.2012 klo 10-17Lisätietoja: www.lasivitriini.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti