keskiviikko 29. elokuuta 2012

Humppilan lasitehtaan kiinteistö myytävänä


Iittala Oyj on laittanut Humppilan lasitehtaan kiinteistön myyntiin. Forssan Lehti uutisoi asiasta 18.7. ja Kira Kaupin kirjoittamassa jutussa Tuija Aalto Setälä Iittalalta toteaa: ”Kiinteistöt ovat oma bisneksensä ja sille puolelle löytyy ammattitaitoisempia ihmisiä muualta. Emme me omista edes Arabian kiinteistöjä Helsingissä.”

Humppilan uusi oranssin värinen lasitehdas valmistui valtatien 2:n loppuvuodesta 1971. Nuutajärven lasitehtaalta pois lähteneet Helanderin veljekset olivat perustaneet Humppilan lasi Oy:n vuonna 1952, mutta se yritys kaatui taloudellisiin vaikeuksiin 1960-luvun lopulla. Humppilan Uusi Lasitehdas Oy puolestaan myytiin Nuutajärven lasitehtaan silloiselle omistajalle Wärtsilä Oy:lle 1986.

Wärtsilän osti tehtaan lähinnä siksi, että se sai siitä hyvän myyntipaikan konsernin tuotteille aivan vilkkaan valtatien varressa. Tehdaskiinteistöstä kehitettiin Suomen ensimmäisiä pienten liikkeiden ja ravintolapalveluiden kauppakeskus liikenneväylän varrella. Se on yhä edelleen yksi Hämeen suosituimmista matkailijoiden pistäytymispaikoista. Jo 1970-luvulla tehtaan kahvila oli suosittu, kun kahvilan ja lasihytin välissä oli vain ikkunaseinä ja kahvilavieraat saattoivat seurata lasinvalmistusta aitiopaikoilta.

Nykyään lasihytti on vuokrattu Bianco Blu –nimiselle lasinvalmistajalle, jolla on toimintaa myös Fiskarsissa. Katso netistä www.biancoblu.fi

Kauppakeskuksen suurin myymälä on Iittala Outlet –tehtaanmyymälä: www.iittala.fi

Humppilan lasitehdaskiinteistö on vuosien saatossa jo vähän kulahtanut ja nyt kun se on myytävänä, niin sillä on kohtalonhetket käsillä. Paikalliset yrittäjät toivovat uudeksi omistajaksi tahoa, joka nykyaikaistaisi tehdaskiinteistön ja sen ympäristön. Pärjätäkseen myös jatkossa kauppakeskuksen pitäisi varmaankin kasvaa, jotta se erottuisi edukseen kaikenlaisista ABC-matkakeskuksista.


"Oranssi huuto pellolla” on yksi nimitys Humppilan lasitehdaskiinteistölle Valtatie kakkosen varrella. Forssan Lehden kuvan on ottanut Ville Mäkilä.

Humppilalaiset yrittäjät aprikoivat mitä omistajan vaihdoksesta seuraa. Forssan Lehdessä 18.7. julkaistun kuvan on ottanut Seppo Pessinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti