perjantai 30. syyskuuta 2011

Designmuseo lopetti Nuutajärven lasimuseon ?

Viikko sitten Nuutajärven lasimuseon esineet vietiin Designmuseon varastoon Vantaalle, eikä ole varmuutta palautetaanko esineitä enää koskaan takaisin Nuutajärvelle. Museon lähellä tehdään viemäritöitä ja siihen liittyvien räjäytysten pelättiin vahingoittavan esineistöä. Nuutajärven kunta tarjosi konttia lasiesineiden väliaikaiseksi sijoituspaikaksi, mutta se ei kelvannut Designmuseolle. Forssan Lehden haastattelussa Designmuseon johtaja Marianne Aav kertoo muiksi syiksi sen, ettei rakennuksessa ole asiallista murtosuojausta ja hän epäilee rakennuksessa olevan hometta. Lisäksi Aav sanoo, että "Lasimuseon vitriinit alkavat olla hengenvaarallisia. Ne on tehty tavallisesta, eikä karkaistusta lasista." Kuinkahan yleisiä ovat onnettomuudet, jotka ovat johtuneet lasivitriineistä ?

Nuutajärven lasitehtaalle perustettiin vuonna 1977 lasimuseo Prykäri ja sen on suunnitellut professori Kaj Franck, jonka syntymän 100-vuotisjuhlaa vietetään tänä vuonna monin näyttelyin. Esineet vietiin museosta juuri ennen Lasivitiini-tapahtumaa, joten tyylipisteitä ei voi antaa Designmuseolle Franckin juhlavuotena tästä toimenpiteestä.

Nuutajärven lasimuseon kokoelma päätyi vuonna 2004 Designmuseolle, kun kokoelmaa hallinnut säätiö yhdistettiin Designmuseoon. Taustalla on se, ettei lasitehtaan omistajaksi tullut Fiskars ollut valmis panostamaan museoon, kuten Wärtsilä-konsernin aikainen Nuutärven lasitehdas. Myös Iittalan lasitehtaan yhteydessä oleva lasimuseo on nykyään Designmuseon alainen. Karhulan lasitehtaan oma museo on lopetettu jo vuosia sitten ja Kymenlaakson museon pysyväisnäyttelyssä Kotkassa on pieni huone lasiesineitä varten. On surullista, ettei näillä vanhoilla lasitehdaspaikkakunnilla Riihimäkeä lukuun ottamatta ole kunnollista esitystä tehtaiden tuotannosta. Ehkä tehdaspaikkakuntien museot olisivat saaneet paremman yhteistyökumppanin Riihimäellä toimivasta Suomen lasimuseosta kuin Designmuseosta. Designmuseon pysyvä näyttely Helsingissä on tilan puutteen takia kovin suppea, eikä se anna Suomen lasiteollisuudesta kovin kattavaa käsitystä.

Nuutajärven lasikokoelman kohtalosta ei ole varmuutta. Designmuseon Marianne Aav sanoo Forssan Lehden haastattelussa 23.9., että "Paljon riippuu Fiskarsista ja siitä, kuinka paljon he ovat valmiita panostamaan. Designmuseo pystyy antamaan sisällöllistä asiantuntemusta ja tietysti esineet, mutta taloudellisesti me emme voi lasimuseoon satsata."

Samassa FL:n artikkelissa Fiskarsin kiinteistöjohtaja Tomas Landers puolestaan sanoo, ettei heillä ole olemassa suunnitelmaa Nuutajärven kehittämisestä.

Urjalan Sanomissa 22.9. kunnanjohtaja Hannu Maijala arvelee Prykäri-lasimuseon ovien sulkeutuneen nyt lopullisesti yrittyään sitä ennen saada aikaan vaihtoehtoisia ratkaisuja Designmuseon kanssa. Lehden haastattelussa museonjohtaja Aav kertoo käsityksenään, ettei museossa edes ole käynyt kovin paljon ihmisiä. Tähän kunnanjohtaja toteaa, ettei kävijöitä voi olla kun museota ei pidetä auki; "Museo on avoinna kesällä vain lyhyen ajan, ja muuten ryhmille." Nuutajärven lasimuseo oli viime kesänä avoinna kesä- ja elokuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-17, heinäkuussa tiistaista sunnuntaihin  klo 10-17. Muutoin se on ollut auki vain sopimuksesta ryhmille.


Urjalan Sanomissa oli 22.9. Minna Mäkelän tekemä sivu Prykäri-lasimuseon kohtalosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti