perjantai 8. maaliskuuta 2019

Karhulan lasia Kotkassa 9.3.


 
Karhulan lasitehtaan kristallimalja vuodelta 1938. 
Suunnittelija on Yrjö Rosola.

Huomenna lauantaina 9.3. järjestetään Merikeskus Vellamossa Kotkassa yleisötapahtuma, jossa puhutaan Karhulan lasista ja Arabian keramiikasta: https://www.merikeskusvellamo.fi/tunnetko-arabiaa-karhulaa-yleisotapahtumassa-luentoja-esineiden-tunnistusta-ja-arviointia-seka-esinemyyntia/
 
Pitääkö nainen kädessään peiliä itseään peilaten?

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Näyttelyihin on pääsymaksu 10/6 euroa tai museokortti.
Tilaisuuden yhteydessä on pienimuotoinen lasi- ja keramiikkaesineiden myyntitapahtuma klo 10–13.



Näin naistenpäivän kunniaksi Karhulassa valmistettu Yrjö Rosolan malja, jossa on kuvattuna naishahmo. Mikä tällä alastomalla naisella on kädessään, onko se peili?


Kymenlaakso museon kokoelmista oli vuonna 2009 Vellamossa upea näyttely nimeltä Lasin lumo. Siinä esiteltiin Karhulan lasitehtaan parhaita esineitä ja silloin museo julkaisi näyttelyyn löyhästi liittynen kirjan Lasista Kalevalaa. Tuossa kirjassa on tämän esineen kuva ja kuvatekstin mukaan se on ”Kuvanveistäjä Yrjö Rosolan kristallimalja vuodelta 1938. Maljan on kaivertanut Toivo Rusko.” Eikö tuo naisen kuva olen kuitenkin tehty Rosolalle tyypilliseen tapaan hiekkapuhalluksella? Hiojaa on kyllä tarvittu noiden aaltojen tekemiseen sekä jalustan fasettihiontoihin.

Maljan jalkaosa on hiottu faseteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti