Suomen lasimuseon oma postimerkki julkaistiin 6.9.2023 |
Posti julkaisi 6. syyskuuta Suomen Museoliiton 100-vuotispäivän kunniaksi postimerkit, joissa esitellään 10 erilaista museota. Suomen lasimuseo on yksi mukaan valituista.
Suomessa on 151 ammatillisesti hoidettua museota. Monella museolla on useita erillisiä museokohteita, joita on yhteensä 326. Juhlamerkeissä esitellään 10 erilaista museota ja kolme esinettä niiden kunkin kokoelmista. Museot ovat eri puolilta maata Helsingistä Inariin.
Oman postimerkin saavat Hiihtomuseo, Musiikkimuseo Fame, Auton ja tien museo Mobilia, Museo Leikki, Museokeskus Vapriikki, Poliisimuseo, Turun museokeskus, Suomen lasimuseo, Saamelaismuseo Siida ja Kansallismuseo.
”Valitsimme mukaan otettavat museot ja esineet yhteistyössä Postin kanssa. Merkeissä nähdäänkin merkittäviä ja muuten huomionarvoisia helmiä kulttuurihistoriallisten ja erikoismuseoiden kokoelmista”, kertoo Museoliiton konsernin viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen.
Suomen lasimuseon postimerkissä esiintyvät suomalaisen lasin rakastetuimmat klassikot.
Suomen lasimuseon postimerkissä esiintyvät Iittalassa valmistetut Timo Sarpanevan (1926-2006) Festivo-kynttilänjalka (1966), Oiva Toikan (1931-2019) Sieppo (1972) sekä Helena Tynellin (1918-2016) Riihimäen Lasi Oy:lle suunnittelemasta Aurinkopullosta (1963) juhlavuoden uustuotantona Lasismissa Riihimäellä vuonna 2018 valmistettu 100-vuotispullo.
”Postimerkkiin valikoituneet esineet ovat vuodesta toiseen suosituimpia keräilykohteita ja siksi monelle suomaiselle niin rakkaita. Halusimme nostaa esiin lasiesineiden merkitystä arjen kaunistajina”, kertoo Suomen lasimuseon kokoelma-amanuenssi Elina Karila.
Merkkien graafisesta suunnittelusta vastaa Anssi Kähärä.
”Projekti oli haastava aiheiden paljouden vuoksi. Kyseessä oli iso palapeli, jossa haettiin kompromissia sisällön ja visuaalisuuden kanssa. Selkeä konsepti auttoi kokonaisuuden hahmottamisessa suunnittelun eri vaiheissa”, Kähärä sanoo.
Museoliiton Miisa Pulkkinen sanoo, että juhlamerkit ovat omiaan herättämään vilkasta keskustelua.
Museoiden keskeinen tehtävä on tallentaa tietoa menneisyydestä ja myös nykyisyydestä dokumentoinnin keinoin.
”Museot tallentavat tietoa aikamme merkittävistä ilmiöistä, jotta voimme tutkia ja ymmärtää niitä myös tulevaisuudessa. Korona-ajan ilmiöt tai Nato-kynä kertovat tästä ajastamme”, Pulkkinen korostaa.
Museoliitto edustaa, kouluttaa ja kehittää suomalaista museokenttää sekä auttaa museoita menestymään. Liitto tunnetaan etenkin Museokortti-palvelusta, jolla on yli 250 000 aktiivista käyttäjää.
Lasimuseon postimerkistä julkaistiin juttu Lasinkeräilijän Blogissa jo huhtikuussa: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2023/04/lasimuseo-saa-postimerkin-syksylla.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti