sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Wirkkalan iso Simpukka-malja

 

Tapio Wirkkalan isokokoinen Simpukka.


Lasitehtaat ovat valmistaneet joistain esineistä näyttelyjä varten isompia versioita kuin mitä myyntiin on tuotettu. Tai osassa on varmaan tehty ensin näyttelyä varten iso versio ja siitä myöhemmin pienempi versio normaalituotantoon, jos esine on näyttelyssä saanut hyvää palautetta. Pienempiä on pystytty tekemään halvemmalla, jolloin ne ovat olleet kaupallisesti tarkoituksemman mukaisia. Tapio Wirkkala muotoili Iittalalle vuonna 1947 esineen, joka löytyy Iittalan kuvastoista 1948 – 1959 tuotenumeroilla 3317 ja 5014. Tuotantoversiot ovta muottiin puhallettuja ja niitä on tehty kahta kokoa, joiden halkaisija ovat 120 ja 150 mm. Niistä on käytetty nimeä Simpukka.

Signeeraus on ajalta, jolloin ei Iittalassa vielä ollut määritelty millainen signeerauksen pitää olla.


Näyttelyjä varten siitä on tehty muutama tällainen isompi versio vapaasti hytissä muotoiltuina ja niiden halkaisija on 250 mm. Sellainen on ollut esillä ainakin Milanon triennaalissa 1951 ja Jensenin näyttelyssä 1962.


Tämä yksilön tarina on sellainen, että Ahlströmin Karhulan tehtailta yhtymän toisella paikkakunnalle lähtenyt ylempi toimihenkilö sai itse valita tehtaan näyttelyhuoneen esineistä itselleen mieluisimman muistoksi. Perheessä tätä on käytetty kastemaljana.

Kiitokset kuvista blogin lukijalle ja tiedoista Sirulle!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti