keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Markku Piri - Heijastuksia

 

Kuva: www.konstoform.fi

Vuodesta 1998 alkaen Markku Piri on uppoutunut lasin mahdollisuuksiin ja salaisuuksiin parhaiden alan puhaltajamestarien kanssa Suomessa ja Venetsian Muranossa, yhteistyössä mm. Jaakko Liikasen, Pino Signoretton ja Lasismi osuuskunnan kanssa. Italian 2017-2018 kolmen huippumuseon kutsunäyttelykiertue kulminoitui ensimmäisenä suomalaisen taiteilijan näyttelynä legendaarisessa Muranon lasimuseossa, sai 70 000 katsojaa ja julkistui 90 artikkelia Italiassa.

Lasissa Piriä kiehtovat värien, valon ja kuultavuuksien kolmiulotteisuus, mattapintojen ja kiillon vaikutus, hiontatekniikat ja ornamentiikka; lasiteosten ominaisuudet vahvoina ”olioina” käyttöesineiden, taideteosten ja veistosten rajattomassa välitilassa.

Markku Piri: Heijastuksia-vaasit. Kuva: www.konstofrom.fi


Heijastuksia -näyttely

Markku Pirin lasiteosten kokonaisuus kattaa osuuskunta Lasismin Kaappo Lähdesmäen ja Kimmo Reinikan kanssa 2023 toteutettuja töitä ja avainteoksia vuodelta 2017 sekä Suomessa että Venetsian Muranossa toteutettuina.

Piri on utelias etsijä, ja näyttelyn lasiteokset varioivat erilaisia teemoja ja käsittelytapoja, jolloin taiteilijan tarkoitukset ja tunnetilat sekä lasin taipumukset ja mahdollisuudet tulevat monipuolisesti esiin. Pirille kaikissa töissä tärkeä lähtökohta on väri, joskus kirkas ja puhdas, toisinaan murrettu ja syvä. Lasin ominaisuudet tuovat mukaan kolmiulotteiseen suunnitteluun ja toteutukseen kirkkaat ja mattapinnat, tekstuurit, läpikuultavuuden, kiillot, himmeyden ja heijastukset, värien liukumat toisiinsa, pintakäsittelyn, hionnan, hiekkapuhalluksen ja puleerauksen kautta syntyvät vaikutelmat.

Markku Piri: Kukoistavan intohimon pullo. Kuva: www.konstoform.fi


Arkaainen lasisarja sai alkunsa osana 2017-18 Italian näyttelykiertuetta. Firenzen Palazzo Medici Riccardin näyttelysalien yllätys, Michelangelon suunnittelemat yksityiskohdat tilassa ja vahvan renessanssioven takaa avautuvat veistokselliset marmoriportaat, joissa oli jäljellä kivenhakkaajien taltanjälki, innoittivat luomaan arkaaisia, ajattomia esineitä, joilla on vahvat haptiset ominaisuudet ja läsnäolo. Uniikkitöiden sarja jatkuu edelleen. Yön salaisuudet -sarjassa peilautuu Pirin kiinnostus ornamentiikkaan osana ilmaisua, lasin dekadenttikin hurma, jossa innoitusta tuovat niin Belle Époque kuin art deco. Heijastuksia-sarjan vaaseissa hehkuu lempeästi värillinen matta lasi, ja maalaukselliset väriläiskät heräävät eloon taitavasti hiottujen ja kiiltävien kontrastien vuoropuheluna. Muranolaisen Matteo Tagliapietran kansa toteutetut Aikavyöhykkeet -veistokset tuovat esiin lasin taikaa, leikkivät tasapainoillen ja tuntuvat runollisesti uhmaavan jopa maan vetovoimaa. Mestari Simone Cenedesen kanssa toteutetuissa Auringonsäteet -vaaseissa reilu mittakaava ja viimeistelyn eleganssi häikäisevät, tehden kunniaa Tutankhamonille, jonka 1922 hautalöytö on teosten innoittaja.

Vuoropuhelussa lasiteosten kanssa Pirin serigrafiat jatkavat väri-iloa. Pionit I-VI -sarjassa innoitusta on tuonut sekä kotipuutarha että Italian Renessanssin ajatus kauneudesta. Shadow Dances I-IV -sarjassa arkkitehtuuri ja luonto kohtaavat elävästi leikkien valossa ja varjossa.

Lähde: https://konstoform.fi/tapahtumat/heijastuksia/

Näyttely on esillä 27.8. asti Gumbostrand Konst & Formissa, Sipoossa.

Markku Piri: Leppoisen meren kaikujen pullo. Kuva: www.konstoform.fi

Markku Piri: Lempeän ymmärryksen pullo. Kuva: www.konstoform.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti