torstai 22. kesäkuuta 2023

Vesannon vihreä maljakko

 

Vesannon vihreä maljakko on 160 mm korkea maljakko.


Erkki Vesanto muotoili Iittalalle muutaman esineen Vega-sarjan, jossa löytyy mehulasi, juomalasi, kolme erikokoista maljakkoa sekä kolpakko ja kaadin. Ne ovat kuplapintaisia värittömästä, melko ohuesta lasista valmistettuja, mutta vuonna 1965 120 mm:n korkuisia maljakoita on tehty erikoistilauksena myös paksulla seinämällä.

Tiedot löytyvät Suomalaisen lasin vuosikirjasta 2017.



Tässä blogissa on aikaisemmin esitelty sininen, paksuseinäinen versio, joka on ilmeisesti USA-vientimalli: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2020/02/lasinkerailijan-blogi.html



Nyt on esittelyvuorossa vaaleanvihreä, paksuseinäinen malli, joka on korkeampi kuin aikaisemmin esitelty sininen eli tämän mallinumero on 2776 ja se on 160 mm:n korkuinen. Värittömänä versiona se oli tuotannossa 1963 – 1971, mutta näitä paksuseinäisiä värillisiä tehtiin ilmeisesti vain vuonna 1965. Vaikka tämä muistuttaa Vega-sarjan esineitä, niin tätä ei kuitenkaan lueta siihen sarjaan kuuluvaksi.

Näiden kesäisen vihreiden kuvien myötä: Hyvää juhannusta blogin lukijoille!

Muotin sauma näkyy selvästi maljakon kyljessä.

3 kommenttia:

  1. Minkä vuoksi nimität maljakkoa 2776 Vegaksi? Eikö vain 2775 ole Vega? Viittaamasi Suomalaisen lasin vuosikirja 2017 ei käytä tästä mallista nimeä Vega, eikä myöskään Anne Vesanto käytä tästä nimeä Vega. Kun netti on muutenkin täynnä virheellistä tietoa, niin tällaisen blogin ei pitäisi sitä enää lisätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllä olevaa tekstiä on korjattu niin, ettei tätä maljakkoa kutsuta Vegaksi. Vega-sarjaan kuuluvat 2775 maljakon lisäksi ainakin 0108 mehulasi ja grogilasi sekä 0109 kolpakko ja kaadin.

      Poista
    2. Heti ensimmäisen kuvan kuvatekstissä kuitenkin vielä maljakkoa kutsutaan Vegaksi.

      Poista