maanantai 26. kesäkuuta 2023

Suomalaisen lasin vuosikirja 2023

 

Suomalaisen lasin vuosikirjan 2023 kannessa on Nanny Stillin muotoilemia esineitä, joita oli esillä keväällä lasimuseon näyttelyssä.


Suomen lasimuseon ystävät ry on julkaissut uuden vuosikirjan, joka on esittelee uutta ja vanhaa suomalaista lasikulttuuria. Artikkelikokoelmassa on lyhyitä ja pidempiä juttuja, joista tässä nostetaan esiin muutama.

Nanny Stillin muotoilemia esineitä Akseli Kaukorannan kokoelmasta.


Toimittaja Antti Nuortio esittelee Ruotsissa asuvan Nanny Still -keräilijän, Akseli Kaukorannan, jonka kokoelmasta oli useita esineitä Suomen lasimuseon huippusuositussa Stillin tuotantoa laajasti esitelleessä näyttelyssä viime keväänä.


Lasinpuhallusta Airamin lampputehtaalla.

Lasiasiantuntija Kaisa Koivisto on perehtynyt Airamin lasitehtaan vaiheisiin ja on kirjoittanut sen vaiheista mielenkiintoisen historiikin.


Lasitehtaalaisten yhteenkuuluvuutta ovat lisänneet yhteiset harrastukset. Kaikilla lasitehtailla on tainnut olla orkesteritoimintaa.


Pitkän linjan lasiharrastaja Risto Aalto kirjoittaa artikkeleissaan lasialan ammatillisen järjestäytymisen alkuvaiheista sekä suomalaisten karahvien tuotannosta.



Göran Hongell matkusteli paljon, näissä kuvissa matkaseurana Gustaf Strengell, Elmar Granlund ja Alvar Aalto.


Lasinkeräilijä Jyrki Winter piirtää kuvaa Suomen ensimmäisestä kuukausipalkkaisesta lasimuotoilijasta, Göran Hongellista, lastenlasten muistojen pohjalta.


Työskentelyä Lasikomppanian hytissä Nuutajärvellä.


Lasitaiteilija Alma Jantunen on laatinut artikkelin Nuutajärven lasitaitajat ry:n eli Lasikomppanian vaiheista vuodesta 2003 alkaen. He ylläpitävät lasinvalmistuksen perinnettä lasikylässä studiolasin muodossa.

Netta Kandelinin ja Markku Salon viime vuoden tuotantoa.


SLMY:n hallituksen jäsenet Sirpa ja Jutta Leppänen ovat koonneet katsauksen viimeksi kuluneen vuoden aikana Suomessa valmistetuista uusista lasiesineistä.

Suomen lasimuseossa viime vuonna esillä olleita näyttelyitä.


Lisäksi vuosikirjassa on edellisvuosien tapaan julkaistu Suomen lasimuseon laajasti kuvitettu toimintakertomus vuodelta 2022 ja sanoin sekä kuvin esitellään Suomen lasimuseon ystävien viime vuoden toimintaa.

Lasipäivän viettoa kesäkuussa 2022 Riihimäellä.



Nyt julkaistu vuosikirja on kymmenes teos tässä sarjassa. Kirja toimitetaan vapaaehtoisvoimin, mutta graafinen suunnittelu ja painatus ostetaan. Vastaava toimittaja on ollut Timo I. Laakso ja graafinen suunnittelija Maara Kinnermä. SLMY:n jäsenet saavat noutaa kirjan jäsenetuna ja moni sen jo hakikin Lasipäivänä 10.6. yhdistyksen info-pöydästä Riihimäellä.

Yhdistykseen kuulumattomat voivat ostaa oman kappaleensa lasimuseon myymälästä Riihimäeltä, Astialiisan myymälästä Helsingistä tai Fifty-Sixty:n liikkeestä Turusta. Kirjaa on myytävänä myös Suomen lasimuseon ystävät ry:n osastolla Billnäsin antiikkipäivillä 29.6. - 2.7. Lisäksi kirja tulee useiden nettikirjakauppojen valikoimiin.

Suomalaisen lasin vuosikirjan 2023 sisällysluettelon alkuosa.

Tuoreen vuosikirjan 2023 sisällysluettelon loppuosa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti