maanantai 6. helmikuuta 2023

Wirkkalan pieni kaiverrettu verholasimalja

 

Tapio Wirkkalan harvinainen kristallimalja, jossa on pikkutarkkaa työtä oleva kaiverruskoristelu lysterimaalauksella tehdyssä väriverhossa.


Blogin lukija lähetti kuvia erittäin harvinaisesta lasiesineestä. Hän on ostanut esineen yli vuosi sitten, mutta ei tiennyt siitä mitään. Lasikirjoja selatessa tuli esineen kuva vastaan ja mysteeri selvisi. Tuo kirja oli Suomen lasimuseon Lasitutkimuksia –sarjassa julkaistu kirja Kristalli!. Sen sivulla 49 on postimerkin kokoinen kuva tällaisesta esineestä ja kuvatekstinä: ”Tapio Wirkkala: Hiottu malja 3539 LA-15. 1950-luvulta. Iittala.”

 


Se on tehty samasta kristalliaihiosta, josta on valmistettu sarjatuotantoinen kampahiottu pikkumalja 3539. Tähän versioon on laitettu punalila väriverho lysterimaalauksella, johon on kaiverrettu runsas koristelu. Ulkopohja ja suuaukon reunat on kiillotettu. Maljan pituus on 12,5 cm, leveys 9 ja korkeus 6 cm. Malja on signeeraamaton, koska sen massassa on sulamaton 2 mm:n valkoinen kivimuru.


Esineen kaiverruskoristelu lienee Tapio Wirkkalan suunnittelema, mutta kuka on mahtanut toteuttaa sen? Iittalaan olivat 50-luvun alussa siirtyneet Karhulasta ainakin Toivo Rusko ja Rikhard Jungell vahvistamaan Iittalan hiomoa.

Iittalan kampahiottu malja 3539 löytyy tehtaan vuoden 1954 kuvastosta.

 
Samanlaisen esineen kuva Suomen lasimuseon julkaisemassa Kristalli! – Suomalaisen kristalli tarina –kirjassa.
 


1 kommentti:

  1. No eihän koko kaiverruskuviota olisi tehty, jos jo maljasta löytyy kakkoslaatuun johtava kivimuru. Sehän olisi hukkaan heitettyä työtä.

    VastaaPoista