maanantai 13. helmikuuta 2023

Pro vitrea -palkinto Matias Karsikkaalle

 

Matias Karsikas: Päivänsaäde, Kuva: Suomen lasimuseo.


Suomalainen lasiosaaminen on saanut oman palkinnon, Pro vitrean, joka myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa kuvanveistäjä Matias Karsikkaalle. Palkinnon tarkoituksena on tukea ja nostaa esille lasin parissa työskenteleviä tahoja sekä lisätä suomalaisen lasiosaamisen arvostusta. Palkinnon myöntää Suomen lasimuseon ystävät ry yhdessä Suomen lasimuseon kanssa.

Matias Karsikas: Safiirisammal. Kuva: Suomen lasimuseo.


 

Pro vitrea -palkinto myönnetään joka toinen vuosi korkeatasoisesta ja persoonallisesta työskentelystä tai merkittävästä teosta suomalaisen lasikulttuurin edistämiseksi. Palkintoraati kiittää Matias Karsikasta vahvasta ja persoonallisesta muotokielestä, jota hän taiten ja laadukkaasti toteuttaa. Karsikkaan teokset saavat suomalaisen designperinteen tavoin usein inspiraationsa luonnosta. Valmiit teokset ovat kuitenkin hyvin mielikuvituksellisia ja moderneja.

 

Matias Karsikas. Kuva: Suomen lasimuseo.


Karsikkaan tapa käyttää lasia yhtenä elementtinä muiden materiaalien kanssa saa kiitosta. Hän käyttää teoksissaan keramiikkaa, puuta ja lasia yhdistellen näitä materiaaleja ja värejä rohkeasti ja luovasti, käyttäen niitä joko kiinnittämään huomiota tai sulauttaa ne visuaalisesti teosten muotoon tai tekstuuriin.

 

Matias Karsikas: Pyrstötähti. Kuva: Suomen lasimuseo.


Vuoden 2023 Pro vitrea –palkintojuryyn kuului Suomen lasimuseon ystävien hallituksen jäsen Jyrki Kippola, Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther ja amanuenssi Uta Lauren, Iittalan lasitehtaan tuotekehityspäällikkö Minna Piispanen, sekä vierasjäseneksi kutsuttu taiteen tuntija ja keräilijä Rafaela Seppälä.

Palkinto mahdollistaa uudet lasikokeilut Iittalan lasitehtaalla ja näyttelyn Suomen lasimuseossa Tunnustuspalkinnon suuruus on 3000€. Lisäksi palkinto sisältää mahdollisuuden uusien teosten valmistukseen ja kokeiluihin Iittalan lasitehtaalla, sekä näyttelyn Suomen lasimuseossa.

Lähde: Suomen lasimuseon ystävät ry

 

Matias Karsikkaan Taikametsä-näyttely oli esillä Suomen lasimuseossa viime vuoden lopulla ja sitä on esitelty lyhyesti tässä blogissa: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2022/12/matias-karsikas-lasimetsa.html

 

Matias Karsikas: Alkemistin uni. Kuva: Suomen lasimuseo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti