keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Osa 3: Wirkkala, Franck vai Vesanto?

 

Etualalla Kaj Franckin muotoilema maljakko, jonka hiontakoristelun on suunnitellut Tapio Wirkkala.


Tässä blogissa julkaistiin 27.1. teksti otsikolla Wirkkala, Franck vai Vesanto? ja sen perään lyhyt täydentävä tekstinpätkä 28.1. Samana päivänä julkaistiin myös uusi blogipostaus otsikolla JATKOA: Wirkkala, Franck vai Vesanto? Kuten ensimmäisen julkaisun perään lisätty täydentävä teksti kertoo on mallien numerot joissakin lähdeteoksissa virheellisiä, siksi vielä oheinen tarkennus:

Maljakon sileän muodon tuotenumero on 3105.

Anne Vesannon tekstissä mainittu Erkki Vesannon piirtämä luonnospiirustus kaiverrusohjeineen nimeää kaikki niissä piirustuksissa näkyvät esineet 4000-sarjaan, siksi siinä on kaiverretulle maljakolle numero 4205.

Taidelasikuvastoissa/hinnastoissa näiden esineiden tuotenumerot olivat 3000-sarjaa, joten kaiverrettua maljakkoa on myyty luettelonumerolla 3205. Kaikkein täsmällisin tuotetieto tälle esineelle on taide-esinehinnastoissa käytetty: Vaasi 3205, H213.

Etualalla Kaj Franckin muotoilema maljakko, jonka kaiverrus/hiontakoristelun on suunnitellut Erkki Vesanto

Tämän kasvikaiverretun maljakon 3205 nimi ei ole Kalastaja. Erkki Vesanto on kirjoittanut luonnospiirustukseen sulkumerkein (Kalastaja) tarkoittaen sitä, että maljakon profiili on sama kuin Franckin siinä kilpailutyössä, jossa kalaukko istuu onkimassa. Kyseisen kilpailutyön Franck on jättänyt kilpailuun nimimerkillä ”YRTTI-LEHTI”. Nimimerkistä joku on tainnut vetää yhtäläisyysmerkit kaiverruskuvioon H213, mutta kaiverruskuvio ei selity nimimerkillä.

Maljakkoon tarkoitetulla köynnöskaiverruksella on numero H213. (H218 lienee kirjoitusvirhe.)

Kasviaiheisella kaiverruksella H213 ei tiedetä koskaan olleen mitään kutsumanimeä, joten kertaalleen julkisuudessa vilahtanut nimi Pajunkissat on jonkun oma keksimä. Sanoisin, että kaiverrus esittää ennemminkin vesikasveja kuin pajunkissoja.

 

ISO KIITOS ANNE VESANNOLLE NÄIDEN TIETOJEN JAKAMISESTA MEILLE KAIKKILE

 

Aikaisemmat julkaisut:

https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2023/01/wirkkalan-franckin-vai-vesannon-maljakko.htm

https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2023/01/jatkoa-wirkkala-franck-vai-vesanto.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti