sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Terveisiä Tallinnasta

 

Tarbeklaasin tuotantoa Viron taideteollisuus- ja designmuseossa. Tehdas oli toiminnassa 1940 - 1993.


Viron taideteollisuus- ja designmuseo eli Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum (Estonian Museum of Applied Art and Design) saattaa olla joillekin lasinkeräilijöille vielä vieras paikka, mutta siellä kannattaa ehdottamasti poiketa aina kun käy Tallinnassa. Museo sijaitsee sisäpihalla Lai-kadun –varrella vanhan kaupungin reunalla, eikä kävelymatka Raatihuoneentorilta ole pitkä.

Museo esittelee Viron taideteollisuutta pääasiassa 1900-luvun ajalta. Lasiesineiden lisäksi siellä on paljon keramiikkaesineitä, tekstiilejä, nahkatöitä, huonekaluja, jne. Perusnäyttelyn lisäksi siellä on vaihtuvia näyttelyitä ja myös viime vuosien tuotantoa on esillä.

Museossa saa paremman kuvan Viron menneiden vuosien taideteollisuustuotannosta kuin mitä Helsingissä toimiva designmuseo pystyy välittämään Suomen tuotannosta suppeassa perusnäyttelyssään. Toivottavasti mahdollinen uusi Arkkitehtuuri- ja designmuseo toteutuessaan korjaisi tilannetta, kun suomalaista arkkitehtuuria ja taideteollisuutta on kuitenkin totuttu pitämään maamme valtteina.

Tallinnan museon näyttelyt on sijoitettu kolmeen kerrokseen, eikä hissiä ole. Museon nettisivut on toteutettu viroksi ja englanniksi: https://www.etdm.ee/en

 

Johannes Lorupin klaasivabrik´in tuhkakuppeja, joita näkee silloin tällöin Suomessakin kirpputoreilla. Tuotannossa 1934 - 1940.


Neuvostoaikana toimintaa jatkoi Tarbeklaas, jonka tuotteita myös näkee myynnissä myös Suomessa.

Kai Kiudsoo-Värv: Viron metsän muistoksi, 2001.

Melko samanlaista julistegrafiikkaa tehtiin Suomessa ja Ruotsissa 1930-luvulla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti