perjantai 9. joulukuuta 2022

Karhulan lysteroitu karamellipurkki

Karhulan lasitehtaan valmistaman lysteripurkin alaosan korkeus on noin 8 cm ja halkaisija noin 10 cm. Kansiosan korkeus on noin 5 cm.

Karhulan lasitehdas valmisti jo ihan tuotannon alkuvaiheessa puristelasista kannellista purkkia, jota usein kutsutaan karamellipurkiksi. Siitä on valmistettu myös lysteroituja versioita.

Lysterilasi on käännös ruotsinkielen termistä lysterglas, mikä tarkoittaa hohtavaa tai kiiltävää lasia. Näistä puhutaan myös myrkkylasiesineinä, kun esineen jälkikäsittelyvaiheessa sen pinnalle levitetty metallioksidi höyrystyi uunissa myrkylliseksi kaasuksi. Valmis lasiesine ei kuitenkaan ole myrkyllinen. Lisää lysterilasista: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2017/01/lysterilasia-netissa.html

Valoa vasten katsottaessa näkee, että myrkkylasiesine on alunperin tehty sinisestä lasista.Kuva on Karhula – Iittalan vuoden 1922 kuvastosta, mutta esine on ollut tuotannossa ehkä jo ennen tätä. Kuvasta se löytyy otsikon "Kipposia, kaljatuoppeja y.m." alta.


Englannissa ja Yhdysvalloissa on paljon lysteroitujen lasiesineiden (englanniksi carnival glass) keräilijöitä ja osa heistä kerää myös Suomessa valmistettuja esineitä. Tässä ruutukaappaus brittiläisen keräilijän nettisivusta, missä hän mainitsee tämän Karhulan purkin olevan harvinainen. Sivustolta löytyy myös linkkejä Englannissa toimivien lysterilasin keräilijäkerhojen sivuille: http://www.carnivalglassshowcase.com/SFNT.html


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti