maanantai 21. marraskuuta 2022

Tapio Wirkkala – Muoto

 


Nyt on monta syytä käydä Espoon modernin taiteen museo EMMAssa. Hiljattain siellä avattiin Kyösti Kakkosen kokoelman esineistä laaja suomalaisen lasin ja keramiikan pysyväisnäyttely: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2022/11/kakkonen-collectionin-nayttely-avautuu.html

Lasikeräilijät ovat myös löytäneet Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin katseluvaraston: https://emmamuseum.fi/nayttely/bryk-wirkkala-katseluvarasto/

Lokakuussa avautui myös Wirkkalan teosten veistoksellisuutta esittelevä Muoto –näyttely.

 


Muoto on näyttely Tapio Wirkkalan veistoksista sekä hänen muotokielensä veistoksellisuudesta. Samojen muotojen voi nähdä toistuvan esillä olevissa Wirkkalan suunnittelemissa veistoksissa ja esineissä.

 


Wirkkalan muotokieli vaihteli mittakaavasta, materiaalista ja käyttötarkoituksesta riippuen, mutta sille oli tunnusomaista jatkuva muoto- ja liiketeemojen kehittely. Lähtökohtana oli usein luontoon liittyvä aihe, mutta ei sellaisenaan toistettuna, vaan häntä kiinnosti erityisesti luonnonmuotojen jatkuva muutos ja liike.

 


Wirkkala oli poikkeuksellisen laaja-alainen taiteilija, jonka työ ulottui graafisesta suunnittelusta esine- ja tuotemuotoiluun, näyttely- ja rakennussuunnitteluun sekä veistoksiin ja ympäristötaiteeseen. Hän oli myös maamme ensimmäisiä täysin abstrakteja veistoksia toteuttaneita taiteilijoita. Wirkkala hallitsi materiaalien ominaisuudet ja työstötavat sekä kunnioitti niitä.

 


Näyttelyn kuraattori Juhani Pallasmaa ja Tapio Wirkkala olivat läheisiä ystäviä ja tekivät yhteistyötä. Pallasmaan kuratointi käsittelee veistoksellisuutta yhdeksän näkökulman kautta.

Lähde www.emmamuseum.fi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti