maanantai 7. helmikuuta 2022

Lasisaippuan käyttötarkoitus?

 


Kirpparilla ihmeteltiin Suomen kaasusuojeluyhdistyksen tuotetta nimeltä Lasisaippua, jonka on valmistanut Teknillinen tehdas Valkoinen Risti. Ensin heräsi kysymys siitä, onko lasien pesemiseen kehitetty oma saippua, mutta tuo Kaasusuojeluyhdityksen nimi sai epäilemään. Finna:n tietokannasta löytyy vastaava tuote Teknillinen tehdas Heros Oy:n valmistamana.

Pahvinen purkki on kuulunut kaasunaamarin pakkaukseen ja tietokannassa sen kuvaus kuuluu ”Kannellinen pahvikotelo, jonka sisällä on kankaaseen ja folioon käärittyä lasisaippuaa.”

Vanhoja kaasunaamareita Helsingin yliopistomuseon kokoelmasta.


Tietoa vanhoista kaasunaamareista löytyi Helsingin yliopiston Yliopistomuseon blogista (https://blogs.helsinki.fi/hym-kuukauden-esine/2020/07/16/kaasunaamarit-ja-asbesti/), mutta siitäkään tekstistä ei käynyt ilmi tämän lasisaippua käyttötarkoitus, vaikka samanlainen pakkaus näkyy kuvassa naamareiden rinnalla.

Tietäisikö joku blogin lukija?

2 kommenttia:

  1. Siinä Helsingin yliopistomuseon blogijutussa on kuva avoimesta laatikosta. Kannen sisäpuolen käyttöohjeista: "Naamarilasien sisäpinnalle pannaan hieman lasivoidetta, joka kangastilkulla hangataan ohueksi ja tasaiseksi kalvoksi." Olisiko tämä ohje lasilaippuan käytölle? Näin ilmeisesti toimitaan, jotta vähennetään lasien huurtumista käytössä. Vastaavaa keinoa olen itsekin käyttänyt urheilulasien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä tiedosta. Omalla koneella tuota kuvaa ei pystynyt suurentamaan niin paljoa, että tuosta tekstistä saisi selvää.

      Poista