maanantai 5. huhtikuuta 2021

Tuunattu Vesanto

 

Erikoinen versio Erkki Vesannon Lappi-sarjan maljakosta.


Facebookin lasiryhmissä nousee silloin tällöin esille kysymyksiä siitä, miten pinttynyt lika saadaan pois lasiesineestä. Monenlaisia neuvoja annetaan, mutta pahimpiin tapauksiin ei mikään puhdistuskeino auta. Joitain vinkkejä on julkaistu aikanaan myös tässä blogissa: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2014/09/milla-saa-lasiastian-puhtaaksi.html

Maljakon pohjalle tai suljetun pullon/karahvin sisälle pidemmäksi aikaa jäänyt kosteus pääsee lasin molekyylirakenteeseen sisälle ja silloin ei pinnan puhdistaminen enää auta. Jotkut ovat onnistuneet hiomaan pinnasta vaurioituneen osuuden pois, jotkut ammattilaiset ovat takavuosina tehneet happokäsittelyjä, mutta ympäristöluvat ovat nykyään niin tiukkoja, ettei tällaisia paikkoja taida enää olla olemassa. Yksi keino on käyttää hiekkapuhallusta, mutta silloin esine muuttuu kyllä jo toiseksi. Jos tällaisen ”virityksen” myy eteenpäin, niin ostajaa pitäisi informoida. Kyllähän näitä joskus näkee myytävän ”kokeilukappaleen” nimellä ja saattaa sen eteen tulla vielä sana ”harvinainen” myyntiä edistämään. Ostajan kannattaa suhtautua varauksella kaikkiin tällaisiin tuunauksiin.

Aika krouvin näköistä jälkeä, kun katsoo lähempää.


Vesannon Lappisarjan esineistä on olemassa kirkaspintaisten lisäksi versiot, joiden pinta on mahdollisesti ensin kevyesti hiekkapuhallettu ja sen jälkeen happokäsitelty samettiseksi. Oheinen Lappi-sarjan maljakko on kuitenkin hiekkapuhallettu sisäpuolelta eli ilmeisesti poistettu/peitetty seisoneen veden aiheuttamat jäljet. Kyllähän tätä voi pitää eräänlaisena väärentämisenä, on sitä niin paljon muutettu alkuperäisestä Erkki Vesannon Lappi-sarjan esineestä.

Kiitos Ari kuvista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti