sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Aalto-lasia Männistön kokoelmasta

 


Jyväskylässä toimivan Alvar Aalto -museon suuressa näyttelysalissa on ollut alkuvuoden ajan esillä keräilijä Pertti Männistön hienosta, yksityisestä Aalto-kokoelmasta koottu näyttely, Muotoja moneksi - 30 vuotta intohimoista keräilyä.

Korona-pandemia on haitannut näyttelyssä käyntiä muualta Suomessa, kun ravintolat ja hotellit ovat olleet ison osan näyttelyn esilläoloajasta suljettuna.

Männistön keräilyharrastus alkoi vähitellen, kun hän hankki vuonna 1992 Alvar Aallon suunnitteleman nojatuolin mallikappaleen. Tänä päivänä kokoelma käsittää kaikkiaan yli tuhat esinettä ja siihen kuuluu huonekalujen, valaisinten ja lasiesineiden lisäksi Aaltojen suunnittelemia sisustusdetaljeja. Sarjavalmisteisten ja standardiosista koostuvien kalusteiden joukosta erottuvat erilaiset prototyypit ja muut harvinaisuudet.


Erityisen mielenkiintoisen kokoelmasta tekee sen kattavuus. Järjestelmällisesti kerätyt, saman huonekalumallin eri variaatiot valaisevat tietyn esineen kehityskaarta, jossa jokainen palanen täydentää kokonaiskuvaa Aaltojen muotoilusta. Kokoelma onkin erityisen edustava juuri Aino ja Alvar Aallon teollisen muotoilun ensiaskeleiden osalta. Se havainnollistaa, kuinka monipuolisia suunnittelijoita Aallot olivat ja kuinka antaumuksella he paneutuivat suunnittelutyöhönsä kauniin ja laadukkaan arkiympäristön hyväksi.

 

Aino Aallon juustokupu 1940-luvulta.


Pertti Männistön Aalto -kokoelman esineitä on nähty näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta näin laajasti ei kokoelmaa ole aiemmin suurelle yleisölle Suomessa esitelty. Näyttely kertoo paitsi ainutlaatuisen kokoelman esineistä, myös keräilijän palosta, tinkimättömästä tiedonhalusta, verkostoitumisen voimasta ja löytämisen ilosta. Näyttelyä on tukenut Artek.

 

Aino Aallon Maija-sarjan tarjoiluastioita vuodelta 1936.


Näyttelyn päättyessä 25.4.2021 Alvar Aalto -museo sulkeutuu museorakennuksen peruskorjauksen ajaksi. Uudistettu Alvar Aalto -museo avautuu jälleen yleisölle elokuussa 2023.

Lähde: www.alvaraalto.fi

 

Aino Aallon Bölgeblick-sarjaa vuoden 1932 kilpailuehdotuksen pohjalta.

Aino Aallon tiheäjuovaisia esineitä vuoden 1935 luonnoksen pohjalta. Näistä on julkaistu Igor Herlerin kirjoittama artikkeli Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2020.


Kaksi vanhaa Aallon kukkaa.


Oikeanpuoleinen malja on harvinainen rubiininpunainen Aalto-kukan osa.


Alvar Aallon neliosainen tarjoiluastiasarja vuodelta 1939.






Alvar Aallon riippuvalaisin Saturnus on suunniteltu 1927-28. Valmistaja on Oy Taito Ab.




Tämä karahvi on ilmeisesti Göran Hongellin suunnittelema lisäys Bölgeblick-sarjaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti