keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Vanhan kannun uustuotantoversio

 

Lasimuseon tilauksesta valmistettu 

Johannislundin lasitehtaan replika 

on JL-Lasin tuotantoa.

Kannun korkeus on noin 20 cm.


Suomen lasimuseo hankki 1998 museomyymäläänsä vanhan Johannislundin tehtaan maitokannun mallin mukaan tehtyjä kaatimia. Jaakko Liikanen valmisti niitä vähän matkan päässä vanhan lasitehtaan tiloissa sijainneessa yrityksessään, JL-Lasissa. Nykyään noissa tiloissa toimii Osuuskunta Lasismi, jonka kunniajäsen Liikanen on.

Samaan aikaan Suomen lasimuseon ystävät teetti JL-Lasissa Johannislundin tehtaan vanhan mallin mukaan tehtyjä kermakannuja.

Jotta näitä uustuotantoversioita ei sekoiteta oikeasti vanhoihin, on kannujen pohjaan kaiverrettu tilaajan nimilyhenne ja vuosiluku.

 

Jaakko Liikasen JL-Lasin 

tarra on kahvan alapuolella.


Monessa museossa on myytävänä Scanglas Ab:n valmistamia historiallisten lasiesineiden uustuotantoversioita, joihin ei ole kaiverrettu mitään kertomaan niiden nuoresta iästä: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2019/07/terveiset-porvoosta.html Näitä näkyy joskus myytävän antiikkitapahtumissa oikeasti vanhoina esineinä - ehkä myyjä ei tiedä mitä myy tai myy tietäen. Kaikki eivät osaa erottaa esim. kirpputoripöydästä ostaessaan, että kyseessä onkin uustuotantoversio.

Replikan pohjaan on kaiverrettu SLM 1998 

eli tilaajan nimilyhenne ja valmistusvuosi.


 

3 kommenttia:

  1. Jaska ei tehnyt ottimen yläkiinnitystä aivan vanhan mallin mukaan. Pohjan kaiverruksen voi hioa pois ja JL muovilapun irroittaa. Eli vanhana voi joku yrittää kaupata. Asiantuntijalle ei kyllä kauppaa tule!

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä yksi parhaista lasiesineistä ja niiden historiasta kirjoittavia blogeja!

    VastaaPoista