tiistai 23. helmikuuta 2021

Lisää tietoa YL:n maljasta

 

Tässä blogissa esiteltiin 23.1.2021 Riihimäen Lasin Ylioppilaskunnan laulajille tekemään maljaa tai maljakkoa: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2021/01/yln-malja.html

Määritelmän mukaan kuulemma maljakossa on enemmän korkeutta kuin leveyttä ja maljassa painvastoin. Tämän korkeus on 20 cm ja leveys suurimmallaan 25 cm, joten tämä kai sitten on malja.

Blogijutun valokuvissa esitellyn maljan provenienssiäkin on selvinnyt: K.T. Jutila on ollut Riihimäen Lasitehtaalla vieraana ja tämä esine on annettu hänelle siellä. Antamassa on ollut lasitehtaanjohtaja Kolehmainen, esineen muotoilija Gunnel Nyman ja kaiverruksen tekijä Theodor Käppi. Jutilalla ja YL:n Amerikan matkalla ei ilmeisesti olekaan ollut yhdyssidettä.

Ylioppilaskunnan laulajien arkistonhoitaja Kim Calonius lähetti ystävällisesti kuvan YL:n "Sinivalkoiset äänet" -historiikin sivusta. Kuvassa Sergei Koussevitsky (Serge Koussevitzky) tutkii YL:n hänelle lahjoittamaa maljakkoa/maljaa. Tuo venäläissyntyinen kapellimestari ja säveltäjä toimi Bostonin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana 1924–1949. Meillä hänet muistetaan Sibeliuksen musiikin tunnetuksi tekemisestä. Kiitokset Kim Caloniukselle!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti