keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Oiva Toikan OT38

 


OT38 maljakko on suunniteltu vuonna 1965 Nuutajärvelle. Muotokieli koostuu kokonaan viisikulmio muodon toistuvuudesta pohjasta suuaukkoon. Maljakkoa valmistettiin pintahiottuna, jotta sen kidemäisyys saatiin paremmin esiin.

Oliivinvihreä OT38


Turkoosi OT38.OT38 oli tuotannossa vuosina 1965–1968 tiedettävissä väreissä sininen-kirkas, violetti-kirkas, savunharmaa sekä oliivinvihreä, joista oliivinvihreä oli tuotannossa vain vuonna 1965, jonka jälkeen Nuutajärvi teki väriuudistuksen, jossa tuo oliivinvihreä poistui tuotannosta ja sitä pääsi myyntiin vain mitä varastoon oli ehtinyt. (Olemassa on myös turkoosi versio maljakosta, josta ei ole mitään valmistustietoa eli olisiko ruokatuntityö tai tilaustyö tai vastaava, mutta maljakko on kuitenkin signeerattu)

OT38 vaaleansininen/kirkas ja OT1461 vaaleansininen.


OT38 harmaa ja OT1461 harmaa.


OT38 paksumpi lasimassa mahdollisti ns. kaksivärisyyden, jossa maljakon kidemäisyydessä tulee esiin niin kirkas lasi kuin värilasikin. Jokainen OT38 maljakko on signeerattu ”Nuutajärvi Notsjö”.
Valmistus kiinnipuhallettuna lasina, kylmäkatkaisulla ja suu hiottuna sekä ainakin alkutuotanto oli myös pintahiottua.
Maljakon koko on vaihdellut tuotantovuosina 115 mm ja 134 mm välillä.

OT38 violetti/kirkas.


OT1461 orvokinsininen (violetti).OT1461 on ohennettu muunnelma OT38 maljakosta jota valmistettiin eri lähteiden mukaan joko vain vuonna 1969 tai vuosina 1967–1969 joista kirkasta valmistettiin vain vuonna 1969. Tämä maljakko on paljon ohuempaa hiomatonta lasia ja sitä valmistettiin vain yksivärisenä väreissä harmaa (savunharmaa), violetti (orvokinsininen), vaaleansininen ja kirkas.
Tämä ohuempi malli kulkee muiden lähteiden mukaan samalla mallinimellä kuin paksumpi malli (OT38) mutta designmuseon arkistoissa se kulkee nimellä OT1461. Näitä malleja ei tiedettävästi koskaan signeerattu. Maljakkoa on valmistettu 110 mm korkeana.Designmuseon viestittelyissä amanuenssi mainitsee myös 1461 mallista oliivinvihreän värin mutta en ole koskaan törmännyt tai kuullut tämän värin olemassaolosta, joten luulen että kyseessä oli kirjoitusvirhe ja hän tarkoitti paksumpaa mallia josta kyseinen väri on olemassa.

OT1461 kaikki värit.Olen koonnut tietojani eri lähteistä netistä sekä kirjallisuudesta joten 100% varmuutta tietojen aitoudesta ei ole mutta ei kai tällaisissa tilanteissa koskaan voi olla täysin varma. Olen myös keskustellut designmuseon kanssa asiasta, jolloin olen saanut tietoja Nuutajärven tuotekokouspöytäkirjoista.

Teksti ja kuvat: Juuso Hassel


 

1 kommentti:

  1. Vau, hyvä kirjoitus! Kirjota ihmeessä lisää tällasia :) mielenkiintosta luettavaa. PS. Noi on niin kauniita!

    VastaaPoista