sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Lasia Alvar Aalto museossa Jyväskylässä

 

Aino Aallon tiheäjuovaisista lasiesineistä voi lukea 

Suomen lasimuseon ystävät ry:n julkaisemasta 

Suomalaisen lasin vuosikirjasta 2020. 

Artikkelin on kirjoittanut Igor Herler.


Alvar Aalto museon perusnäyttelyssä on yksi huone Alvar ja Aino Aallon lasiesineille. Tuo perusnäyttely on nykymuodossa avoinna 29.11. asti eli enää viikon ajan. Tulevalla jäähyväisviikolla on tarjolla ohjelmaa:  

https://www.alvaraalto.fi/tapahtuma/jaahyvaiset-perusnayttelylle/#

 

Lasiesinehyllykkö Alvar Aalto museossa Jyväskylässä.


Ensi tammikuussa museossa avautuu Turussa Festartin antiikki- ja design-kauppiaana uransa tehneen Pertti Männistön kokoelmaan pohjautuva näyttely: MUOTOJA MONEKSI – 30 VUOTTA INTOHIMOISTA KERÄILYÄ.

Museon näyttelysalin valtaa yksi maailman hienoimmista yksityisistä Aalto-kokoelmista, joka esittelee keräilijä Pertti Männistön kokoelman.

Männistön kattavaan kokoelmaan kuuluu mm. Aalto-kalusteiden ja valaisinten varhaisia variaatioita ja se onkin erityisen edustava juuri Aaltojen teollisen muotoilun ensiaskeleiden osalta. Kokoelmaan kuuluu kaikkiaan yli tuhat esinettä: huonekaluja, valaisimia, lasia ja sisustusdetaljeja.

Männistön kokoelman esineitä on nähty näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta tämä näyttely on ensimmäinen kerta, kun mittavaa kokoelmaa esitellään näin laajasti suurelle yleisölle Suomessa.

Näyttelyn päättyessä 21.3.2021 Alvar Aalto -museo sulkeutuu museorakennuksen peruskorjauksen ajaksi. Uudistettu Alvar Aalto -museo avautuu jälleen yleisölle elokuussa 2023.

 

Perusnäyttelyssä on esillä sekä Alvarin 

että Aino Aallon muotoilemia esineitä.


Männistö julkaisee näyttelyn yhteydessä muiden maailmanluokan keräilijöiden tapaan kirjan kokoelmastaan. Aaltodesigncollection-kirjan valmistelut ovat kesken, mutta sivumääräksi on alustavasti varattu noin 350, joista kuvasivuja noin 300 ja loput tekstiä. Esineistä on otettu kuvia noin 1500, joista painettavaksi valitaan n. 650 esinettä. Esineet ajoittuvat ajanjaksolle 1928–1962. Varhaisimmat esineet ovat ajalta, jolloin Aallot alkoivat siirtyä klassismista modernismiin.

 

Aino Aallon leikkeleastioita.


Lasiesinehyllykkö Alvar Aalto museossa Jyväskylässä.


Tekstiä, joka tulee englanniksi, on tarkoituksella vähemmän koska Aalloista on Männistön mukaan jo kirjoitettu käytännössä kaikki. Arkkitehtuuriin Männistö ei puutu kuin joidenkin esineiden alkuperän yhteydessä. Kaikkiin esineryhmiin hän on kirjoittanut lyhyen johdannon lähinnä lukijoille, joille Aaltojen esinesuunnittelu on vielä vähemmän tunnettua. Kirja tulee sisältämään tunnettujen mallien lisäksi niiden erilaisia variaatioita ja mikä tärkeintä, ennennäkemättömiä prototyyppejä ja mallikappaleita, joita ei löydy muista kokoelmista eikä museoistakaan.Erotuksena aikaisempiin Aalto-teoksiin kirjaan sisällytetään myös tietoa esineiden tunnistamisesta ja ajoittamisesta sekä niiden leimoista ja signeerauksista. Kirjan hinnaksi tullee noin 100 euroa.

Aaltojen suunnittelema Riihimäen kukka.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti