Lasin ja keramiikan
mestarit –kirjasarja on jaettu kuuden teeman mukaisesti.
Taiteenkeräilijä Kyösti Kakkosen kokoelman osia on ollut esillä useissa näyttelyissä eri museoissa Suomessa ja ulkomailla jo parin vuosikymmenen ajan, yhteensä noin 60 näyttelyä. Parhaillaan hänen kokoelmiinsa perustuvia näyttelyitä on esillä Suomessa kaksi: EMMAssa on esillä Michael Schilkinin keraamisia eläinveistoksia ja Turun taidemuseossa on esillä Birger Kaipiaisen tuotantoa. Gernheimin lasimuseossa Saksan Petershagenissassa on esillä Timo Sarpanevan lasimuotoilua. Hiljattain päättyi Suomen lasimuseossa Riihimäellä Gunnel Nymanin lasiesineiden näyttely, joka sekin perustui pitkälti Kakkosen kokoelmaan.
Aikaisempiin näyttelyihin liittyen Kakkosen kokoelman esineistä on julkaistu kirjoja ennenkin, esimerkiksi: Tapio Wirkkala – Lasin ja hopea runoilja (2013), Timo Sarpaneva – Taidetta lasista (2015), Lasin taide – Kaj Franck 100 vuotta (2011), Oivan ihmemaassa (2019).
Kirjasarjan koostaminen on vaatinut kolme vuotta aikaa. Yhteensä esittelyssä on 32 muotoilijan tuotantoa ja kuvia kirjoissa on yli 2000. Vain yksi kuva on arkistosta, kaikki muut kuvat on tätä teoskokonaisuutta varten valmistettuja. Valokuvaajana on toiminut Rauno Träskelin, jonka kokemus muotoilun, taideteollisuusesineiden, arkkitehtuurin ja taiteen kuvaajana on pitkä ja laaja.
Tämän uuden kuusiosaisen Lasin ja keramiikan mestarit -kirjasarjan päätoimittaja on ollut Aleksi Kuokka ja taittaja Aki Suvanto. Artikkeleiden kirjoittajat ovat arvostettuja asiantuntijoita. Julkaisija on Kustannusosakeyhtiö Parvs. Kirjat on painanut Livonia Print Latviassa ja jokaista osaa on painettu tuhat kappaletta.
Kirjoja on myytävänä mm.
EMMA-shopissa ja Parvsin verkkokaupassa.
Jokaisen kirjan alussa on alkusanojen jälkeen taustoittavia artikkeleita tai oikeastaan esseitä ja sen jälkeen on muotoilijoita ja teoksia esittelevä osuus, lopuksi on teosluettelo. Jokaisen muotoilijan kohdalla on ensin tekstiosuus ja sen jälkeen ilmavasti taitettuja hienoja teoskuvia. Jokaisesta muotoilijasta on piirretty muotokuva, koska arkistovalokuvista koottuina kuvat olisivat olleet toisistaan eroavia, nyt ne ovat tyylillisesti yhtenäisiä. Muotokuvat on piirtänyt Vappu Rossi.
Kirjat ovat isokokoisia, sivukoko on 29 x 23 cm ja esim. kirjasarjan kolmas nide ”Geometria” on noin 4,5 cm paksu ja painoa sillä on 2,6 kiloa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti