keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Tuulta purjeisiin !


Kaksi purjehdusaiheista maljakkoa.

Aurinkoinen hellesää ja riittävä tuuli ovat purjehtijan toiveita merellä ja järvillä. Molempia on nyt tarjolla monin paikoin.


Purjelaivat ja –veneet ovat inspiroineet taiteilijoita kautta aikain. Molempia aiheita löytyy runsaasti ainakin suomalaisten ja ruotsalaisten lasiesineiden pinnoilta. Göran Hongell harrasti itsekin purjehdusta ja suunnitteli useita purjehdusaiheisia kaiverruskuvioita muotoilemiinsa esineisiin.


Purjealus aalloilla on 
Erkki Käpin kaivertama.

Oheisista maljakoista isompi on Göran Hongellin muotoilema maljakko, joka on suunniteltu 1937, mutta jota valmistettiin vasta 1950-luvulla Iittalassa Sata vuotta Karhulan lasia –teoksen mukaan. Maljakon kyljessä oleva purjehduslaivan kuva kiinnitti huomiota, kun siinä on paljon vähemmän yksityiskohtia kuin yleensä Hongellin kaiverrusaiheissa. Esineen pohjasta löytyi selittävä signeeraus: Erkki Käppi.


Erkki Käpin signeeraus Hongellin muotoileman
maljakon pohjassa. Mitä on Käpin nimen perässä:
4 F vai jotain muuta?


Erkki Käppi työskenteli Riihimäen Lasilla ja Kumelassa, mutta hänellä oli kaiverruslaitteet myös kotonaan. Käppi osti raakalasia eli kaivertamattomia lasiesineitä ja toteutti niihin itse suunnittelemansa kaiverruskuviot ja myi kuluttajille. Tällaisia esineitä on esitelty tässä blogissa aikaisemminkin:
Hongellin suunnittelemia kaiverruskuviota toteuttivat Karhulassa mm. Jalmari (Hjalmar) Lehto ja Toivo Rusko. Kaivertajamestari Ruskosta on laaja artikkeli uudessa Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2020.


Pokaalimaljakon säären alaosa
jalkalaattoineen on valmistettu
erikseen ja liitetty maljaosaan,
sauma on säären puolivälissä.

Purjeveneen vastapuolella on 
länsireimari ja pari lokkia.


Pienemmän maljakon muotoilijasta tai valmistajasta ei ole täyttä varmuutta, mutta lukijalta tuleen tiedon mukaan olisi Riihimäen Lasin valmistama. Tämän lasin jalkalaataan päällipintaan on kaiverrettu teksti: IV P. Sau:n Yhd. hiihto- ja mäenl. 28/2 -37.

Mikä urheiluseura on Sau-kirjainyhdistelmän takana? Tästä lasiesineestä on olemassa myös vaaleansinisiä versioita tämän ruskean lisäksi.


Jalkalaataan päälle on kaiverrettu teksti: 
IV P. Sau:n Yhd. hiihto- ja mäenl. 28/2 -37.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti