keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Vappuneito suihkulähteellä


Maljan koristekaiverruksessa on neito suihkulähteellä.

Havis Amanda –patsas ja sitä ympäröivä suihkulähde on aidattu. Mantahan on joutunut koville, kun monen erilaisen juhlan yhteydessä sen päälle on kivunnut useita ihmisiä. Nyt lisäksi koronaepidemian vuoksi halutaan toimia niin, etteivät isot kansanjoukot kokoontuisi yhteen Mantalle, kuten vappuisin on ollut tapana.

       Lakituksen uudella toteutustavalla haluamme myös muistuttaa, ettei kokoontuminen ole vielä turvallista ja poikkeusoloissa rakkaatkin perinteet on osattava ajatella uusiksi. Toivomme, että Helsingin keskustaan ja Ullanlinnanmäelle vaeltamisen sijaan kaikki seuraavat Mantan lakitusta ja kohottavat maljat tällä kertaa kotonaan, vetoaa Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sofia Charifi ylioppilaskunnan tiedotteessa.

Virtuaalinen Mantan lakitus tulee katsottavaksi osoitteeseen www.burst.fi vappuaattona 30.4. klo 17.45 alkaen.

Oheisen maljan kaiverruskuvio tuo etäisesti mieleen Havis Amandan, vaikka jotain toista daamia se selvästi kuvaakin. Maljan jalka ja korvat ovat melkein mustaa lasia ja maljaosa on väritöntä. Maljan omistaja kertoo, että tummat osat näyttävät eri sävyisiltä eri valaistuksessa: päivänvalossa tummalta lilalta ja lampun valossa violetinruskeilta.

Maljan korkeus on 9 cm ja halkaisija 23 cm.

Maljan muotoilu ja kaksivärisyys viittaavat Ruotsin lasimuotoiluun ja 1920-luvun lopulle tai 30-luvun alkuun. Sieltä vaikutteet siirtyivät Suomeenkin ja ainakin Riihimäen Lasilla ja Kumelassa on tehty kaksivärisiä jalallisia maljoja. Kaksivärisiä laseja tehtiin kyllä vielä 1950-luvullakin, mutta Suomessa silloin harrastettiin vihreitä sääosia, esim. Hongellin Kukkahovi-pikareissa tai Kumelan Sirkku-laseissa.

Tunnistaako joku oheisen maljan? Voisiko olla Edward Hald tai Simon Gate Orreforssilta?

Kiitos kuvista Mariannalle !

Ja rauhallista vappua kaikille Lasinkeräilijän Blogin avustajille ja lukijoille !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti