keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Iittalan pieni malja

Iittalan pienen kristallimaljan korkeus 
on 6 cm ja suuaukon halkaisija 8 cm.


Oheisissa kuvissa on pieni malja, jonka pohjassa on signeeraus: IITTALA 25-26.10.54. Se näyttäisi olevan kristallilasia, suupuhallettu, driivattu ja pohjasta punttelin jälki hiottu pois.
Tyylillisesti esine voisi olla Erkki Vesannon tai Tapio Wirkkalan muotoilema.

Maljan pohjassa on signeeraus IITTALA 25-26.10.54

Esineen tausta saattaa olla tällainen:

Iittalan lasitehtaan myyntipiirit järjestivät vuorollaan silloisille isompien tavaratalojen lasiosastojen myyjille ”asiakaskursseja”. Joten heitä tuli ympäri Suomea. Kyseiset 3-4 kurssia keskittyivät yleensä syksyyn ja olivat kaksipäiväisiä arkipäivisin ja silloin esiteltiin myyntiin tulevat uutuudet. Ajatuksena oli tarjota tietoa Iittalan esineistä tulevan joulusesongin ja seuraavan vuoden kevät- ja kesäkauden myyntityötä varten. Kurssilaisten majoitus on ilmeisesti ollut aina Aulangolla vuosikymmenien ajan. 


Kurssilaiset tutustuivat Iittalan lasitehtaaseen, jossa esiteltiin uutuudet neuvottelutilan uutuushyllystöillä ja pöydillä. Kerrottiin myyjille esineiden käyttötarkoituksista ja esiteltiin esillepanoa sekä muita myyntiin liittyviä asioita. Näissä koulutustilaisuuksissa oli useasti mukana myös esineiden suunnittelijat kertomassa töistään.
Tähän tilaisuuteen osallistumisesta he saivat omalla monogrammilla varustetun muistolahjan. Muistolahjat olivat joka kaudella erilaisia ja niistä ei ole olemassa mitään yhtenäistä esineluetteloa.

Maljan kyljessä on monogrammi AL.

Myöhemmin eli v.1964 alkaen tuli "Asiakaskurssilaisille" todistus osallistumisesta. Lisäksi he puhalsivat hytissä oman esineen, joka jaettiin Aulangolla päätösillallisella todistuksen yhteydessä.
Todistukseen liitettiin Erkki Vesannon kuvaama polaroidvalokuva henkilöstä puhallustilanteessa, lisäksi tietysti todistuksessa oli henkilön nimi ja punainen sinetti eli i -logo.
Hiomolla oli kova kiire saada puhalletut esineet valmiiksi päätösiltaa varten, visuaalisella osastolla oli kiire tehdä todistukset. Yleensä lasitehtaan autokuski kiidätti valmistuneet esineet ja todistukset Aulangolle, missä ne jaettiin osallistujille päätösillallisen loppuhuipennuksena.Kiitokset Ari-Pekalle kuvista ja Sirulle tiedoista !


Löytyykö blogin lukijoiden kokoelmista vastaavia esineitä tai tuollaisia todistuksia ja polaroidkuvia asiakaskurssille osallistumisesta?


LISÄYS 15.4.:


Tässä toinen kurssilaisille annettu esine:

Laakea Erkki Vesannon muotoilema malja.

Malli on Erkki Vesannon. Laakean maljan mitat ovat halkaisija 117 mm, korkeus 33 mm. Monogrammi on HN ja päiväys Iittala 21.10.58. Samasta maljasta on olemassa myös pienempi koko, jonka halkaisija on 108 mm ja korkeus 29 mm. Esineen sivun kaari on sama kuin eräissä matalissa Lappi-maljoissa, mutta pohja on kokonaan sileä.

Kiitos Annelle kuvista ja tiedoista!


IITTALA 21.10.58 on kaiverrettu maljan kylkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti