keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Kolme yötä Lasipäivään




Monen lasinkeräilijän vuosi alkaa aina tammikuussa Lasipäivä-tapahtumassa Suomen lasimuseossa Riihimäellä. Paikalle tulee paljon muitakin lasista kiinnostuneita kuin varsinaisia keräilijöitä.
 


Vintage-lasi kiinnostaa

Suomalainen lasimuotoilu kiinnostaa keräilijöitä ja kodin sisustajia. Kiertotalouden trendi näkyy keräilytapahtumassa kasvavana kävijämääränä. Perinteinen Lasipäivä-tapahtuma houkuttelee tammikuussa tuhansia vintage-lasin ystäviä etsimään taidelasilöytöjä ja kattauksen puuttuvia osia Riihimäen lasimuseolle.

Vintage-lasista kiinnostunut yleisö kasvaa ja se on nuorentumassa. Tämä on huomattu Suomen lasimuseon ystävät ry:n puolivuosittain järjestämässä Lasipäivässä. Suomen lasimuseon ystävien hallituksen ja tapahtuman työryhmän jäsenen Jyrki Kippolan mukaan yksi syy on sosiaalisen median vaikutus: sisustusblogeissa ja Instagramissa esitellään vintage-lasilöytöjä ja vinkataan miten lasiesineillä voi sisustaa. Facebookin lasiharrasteryhmissä näkee valtavasti esineiden tunnistus- ja hintakyselyitä ja käytetyt esineet löytävät uusia omistajia internetin osto- ja myyntisivustoilla, kivijalkaliikkeissä sekä keräilytapahtumissa. Kippolan mukaan Lasipäivän kävijöistä suuri osa etsii lasistoihinsa puuttuvia osia ja inspiraatiota sisustukseen eri aikakausien muotoilusta, mutta mukana on myös kokoelmiaan täydentäviä ja aiheeseen syvällisestikin perehtyneitä keräilijöitä.
 


Esinetunnistus on jokavuotinen hitti

Lasipäivää on vietetty yli 20 vuoden ajan. Tällä kertaa paikalla on noin 60 myyntipöytää, joissa yhdistyksen jäsenet myyvät kokoelmiensa lasiesineitä taidelasista maljakoihin ja käyttölasiesineisiin. Tarjolla on tuhansien esineiden kokonaisuus erityisesti Suomalaisten lasinvalmistajien tuotantoa eri vuosikymmeniltä ja vuosisadoilta. Yksi tapahtuman vetonauloista on Lasimuseon ja sen ystäväyhdistyksen asiantuntijoiden järjestämä esinetunnistus. Vierailijat voivat tuoda veloituksetta asiantuntijoille tunnistettavaksi korkeintaan kolme esinettä ja saada lisätietoa esineiden valmistajista, suunnittelijoista ja valmistusajankohdista, mutta ei hinta-arviota. Tammikuussa järjestettävässä ilmaistapahtumassa vierailee vuosittain noin 3.000 kävijää.
Suomen lasimuseon ystävät ry:n Lasipäivää vietetään lauantaina 25.1. klo 10–15 Suomen lasimuseossa Riihimäellä osoitteessa Tehtaankatu 23. Ilmainen sisäänpääsy ja paikoitus.
Tapahtuman järjestävä Suomen Lasimuseon ystävät ry on 1985 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edesauttaa suomalaisen lasitaiteen ja -kulttuurin sekä Suomen lasimuseon tunnetuksi tekemistä.

Oheiset kuvat ovat vuosien 2011–2013 Lasipäiviltä ja löytyvät tämän blogin arkistosta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti