tiistai 31. joulukuuta 2019

Hyvää Uutta Vuotta !


Karhulan ja Iittalan lasitehtaissa 
valmistettu karahvi, muotoilija 
Erkki Vesanto.


Joulun ja uudenvuoden juhlakausi on vasta puolivälissä: tänä iltana juhlitaan vuoden vaihtumista, ensi viikonloppu pitenee loppiaisen vuoksi ja vanhasuomalainen joulukausi päättyy vasta Nuutinpäivään 13.1.

Tulevan illan ja yön aikana sekä vielä huomennakin nautitaan monenlaisia juomia. Aika harvassa paikassa nykyään kai dekantoidaan viiniä karahviin tai kaadetaan väkeviä juomia karahvista. Suoraan pullosta taitavat useimmat meistä kaataa juomat laseihin. Joskus ennen oli toisin.

Päättyvän vuoden aikana brittiläinen lasiasiantuntija Andy McConnell julkaisi upean ja kookkaan teoksen The Decanter – ancient to modern. Kirjan 544:llä sivulla esitellään kaatimien ja karahvien kehitys eri puolilla maailmaa upein värikuvin. Mukana on runsaasti myös suomalaisia kaatimia. Niille on siis ollut tarvetta ainakin aikaisempina vuosina.


Tässä blogissa on esitelty Karhulan kaatimia tänä vuonna 8:ssa julkaisussa ja ohessa on yksi, jonka eri versioita on esitelty jo aiemmin:

Karahvi laseineen; 
pienempi on ryyppylasi ja isompi grogilasi.

Tämä karahvi löytyy Karhulan lasitehtaan tuoteluettelosta numerolla 3837 ja Iittalan tuoteluettelosta numerolla 2287. Ainakin Iittalassa sen nimi oli whiskykarahvi. Sitä on valmistettu värittömästä lasista ja väriversioita ainakin rionruskeasta, azurinsinisestä ja savunruskeasta lasista. Karahvia on myyty ilman koristeluja sekä kaiverruskoristeltuna ja maalauskoristeltuna. Kaiverruskoristeita on ollut käytössä useita; yleisimpiä ovat viljantähkät ja viiniköynnokset. Karahvin seuraksi on olemassa myös erikokoisia laseja eri juomille.

Vilja on alkoholin raaka-aine ja siksi 
yleinen kuva-aihe juoma-astioissa.


Vuonna 2017 ilmestyneessä Suomalaisen lasin vuosikirjassa tämä karahvi löytyy Erkki Vesannon muotoilemien esineiden luettelosta. Aikaisemmin sitä on pidetty anonyyminä ja joskus on epäilty myös Hongellin muotoilemaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti