sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Lisää siirappipulloja


Tässä blogissa julkaistiin 2.10. kuvia kahdesta viime vuosikymmenten siirappipullosta. Blogin lukija lähetti kuvan paljon vanhemmista siirapin säilytykseen kotitaloudessa tarkoitetuista pulloista. Tiedossa ei ole millaisissa astioissa silloin siirappi lähti tehtaalta ja millaisten kanavien kautta sitä myytiin.

Kaksi vanhaa pulloa siirapin säilytykseen. 
Kiitos Ristolle kuvasta.

Suomen ensimmäisen siirappitehtaan perusti Voipaalan kartanon omistaja Ulrik Johan Sebastian Gripenberg vuonna 1838 Sääksmäellä. Tuosta tehtaasta voi lukea lisää Sääksmäen tarinoita –blogista: http://tarinoidensaaksmaki.blogspot.com/2010/11/voipaalan-siirappi.html

Vähitellen sokerijuurikkaan viljely levisi ja sokeritehtaita perustettiin 1859 Auraan, 1899 Hietalahteen ja Vaasaan, Jokioisiin 1903, Kotkaan 1912 ja Saloon 1918. Mutta vasta vuonna 1919 voidaan sanoa Suomalaisen sokerijuurikastuotannon olleen teollista.

Tuontiraaka-aineen varaan oli perustettu sokeritehtaita jo aikaisemmin: 1756 Turkuun ja 1806 Töölön sokeritehdas Helsingissä. Turun tehdas toimi vajaat 70 vuotta, mutta Töölössä tuotanto loppui vasta 1965. Vaikutukset Töölönlahden vedenlaatuun taitavat olla ikuisia.

Ilmeisesti Säkylän sokeritehdas on nykyään ainoa kotimaista sokerijuurikasta raaka-aineena käyttävä sokeritehdas Suomessa ja se toimii vuosittain vain syyskauden ajan. Tehtaan tuotanto kattaa kolmanneksen kotimaisesta kulutuksesta.

Sokerijuurikas on esiintynyt tässä blogissa aikaisemminkin:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2013/06/ajankohtainen-sokerijuurikas-sokerikko.html




LISÄYS 7.10.:

Ohessa on kehittyneempi pullo siirapin säilytykseen: 
sen alaosassa on korkillinen tyhjennysaukko.   
Kiitokset Ollille kuvasta!

 

5 kommenttia:

  1. Siis vuosiluku on 1838 (ei siis 1938, kuten tekstissä). Entäs "siirappipullot", joissa on "kaula" purkin alaosassa? Esim. Launonen "Berga Glas-Bruk" kuva 32, sivulla 56. Minulla on vieläkin enemmän "siirappipullon" muotoinen kuin noissa kahdessa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos huomiosta; vuosiluvun kirjoitusvirhe on nyt korjattu.

    VastaaPoista
  3. Mitenkä kommenttiin saa liitettyä kuvan??

    VastaaPoista
  4. En löytänyt Launosen kirjaa kotikirjastostani, jossa sen pitäisi olla. Luulen, ettei kuvan liittäminen ole mahdollista tässä Googlen blogger-ohjelman kommentoinnissa. Lähetä kuva sähköpostilla, niin liitän sen varsinaiseen blogijuttuun: lasinkerailijanblogi@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Oliskohan näillä ollut muuta(kin) käyttöä kuin siirappi? Siirapin täytyy olla aika paksua ainakin alhaalla olevan suukaulan käyttöön. Muutenhan kaikki valuu nopeasti pois, tai touhu olisi tosi sotkuista. Onko kellään tietoa?

    VastaaPoista