sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Antiikki ja taide 5/2019

Taidokkaasti valmistettu houkutuslintu 
eli kaave eli dekoy Antiikki ja taide 
–lehden kansikuvassa.


Tuoreessa Antiikki ja taide –lehdessä on esitelty tulevan viikon lopulla Designmuseossa avattavaa Keräilijät ja kokoelmat näyttelyä kolmella aukeamalla. Monet yksityiset keräilijät pystyvät keräämään omasta kiinnostuksensa kohteesta usein kiinnostavamman kokoelman kuin joku museo, jolla on katettavanaan laajempi alue. Tällaiset keräilijät omaavat usein myös syvempää tietoa omasta, monesti kapea-alaisesta, kohteestaan kuin museon työntekijä, jonka pitää hallita laajempi repertuaari. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä millaisen näyttelyn Designmuseo on saanut aikaiseksi.


Tältä pohjalta toivoisi myös Suomen lasimuseon joskus rakentavan näyttelyn, joka voisi vahvistaa sen, ettei tarvitse olla kauppaneuvos voidakseen kerätä laadukkaan ja mielenkiintoisen lasiesinekokoelman. Näyttelyssä voisi olla hankintahinnaltaan edullisiakin lasiesineitä, jotka kertovat valmistusajankohtansa Suomesta paljon: vaikka tupakointiin liittyviä lasiesineitä tai muuta arkista puristelasia. Pulloja on museon perusnäyttelyssäkin kattavasti, mutta jonkin tietyn panimon tuotantoa voisi esitellä aikojen kuluessa muuttuneiden pullojen ja etikettien kautta. Varmasti löytyy kokoelmia, joiden kautta voisi tuoda esiin muotoilijoita, joiden tuotantoa on ollut hyvin vähän esillä näyttelyissä viime vuosina ja jotka siksi ovat tuntemattomia monelle.Vanhat puusta tehdyt houkutuslinnut eli kaaveet ovat 
jo pitkään kelvanneet moneen kotiin tai mökille sisustus-
esineiksi. Näitä hankitaan myös kokoelmiin ja vastaavia 
valmistetaan yhä edelleen käsityönä keräilykohteiksi sen 
lisäksi, että muovista tehtyjä käytetään metsästyksessä. 
Aiheesta ilmestyy kirja ensi vuonna.


Sorsakosken aterimista on juttu Antiikki ja  taide 
–lehden numerossa 5/2019.

Tuula Koski on kerännyt kotimaisia puuleluja ja paljon 
muitakin leikkivälineitä. Osa kokoelmasta on esillä 
lähinnä kesäisin Keuruun vanhalla asemalla. Siellä on 
esillä myös Tuula ja Veli Kosken laaja kokoelma 
kotimaisia emaliastioita, pääasiassa Finelin valmistamia.

Lehdessä annetaan vinkkejä hopea- 
ja kupariesineiden hoitamiseen.

Vaajakoskella toimiva kirpputori Vaajapörssi 
esitellään lehdessä.

Runsaasti muitakin aiheita on lehden yli 80 sivulla; esittelyssä mm. kuvataitelijat Paul Osipow, Olli Lyytikäinen, Katariina Souri, Andy McCoy ja Joel Slotte, rakennustaidetta, vanhojen vinyylilevyjen keräilyä ja paljon muuta.

1 kommentti:

  1. Tuolle voisi olla oikeasti kysyntää, että Suomen lasimuseossa olisi näyttelyjä ns. tavallisten tallaajien edullisella rahalla hankituista lasikokoelmista. Puristelasi, jota allekirjoittanutkin kerää, on hyvä esimerkki ja jota harvemmin missään esitellään.

    VastaaPoista