sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Somerniemen kesätori 30 vuotta


Eilen lauantaina aamulla ennen kahdeksaa oli
Somerniemen kesätorilla runsaasti sumua ja
lämpöasteita vain 11.
 
Kesällä 1987 alkanut torikauppatoiminta metsien ja peltojen keskellä saavutti muutamassa vuodessa huikean suosion: kesälauantaisin keskellä-ei-mitään sijaitsevalle torille saapuu parhaimmillaan 200 – 300 myyjää sekä 6 – 7 tuhatta asiakasta. Osa tulee lähiseudulta, mutta runsaasti kävijöitä on pidemmän matkan takaa.

Peräkärryyn tuunattu hyllysysteemi.
 
Suurin osa myyjistä myy vanhaa tavaraa kirpputori- tai rompetorityyliin, mutta myydään siellä tavanomaisia kauppatorituotteitakin (perunat, vihannekset, leipomotuotteet, käsityöt, kukat). Kun torilta alettiin tehdä hyviä löytöjä, niin sana kiiri ja asiakasmäärät kasvoivat. Tämän seurauksena myyjiksi on tullut paljon vanhan tavaran ammattikauppiaita. Kun asiakkaina on paljon väkeä, joka ei varsinaisesti harrasta keräilyä, eikä siten ole perillä yleisestä hintatasosta, niin tavaraa on pystynyt myymään vähän kalliimmallakin. Vähitellen vanhojen tavaroiden hintataso onkin noussut Somerniemen kesätorilla, mutta edelleenkin on mahdollista tehdä edullisia löytöjä.

 
Alkukesästä ilmat eivät ole suosineet tämäntapaista kaupankäyntiä; asiakasmäärät ovat vähentyneet ja samoin myyntimäärät. Oheiset kuvat ovat eilisaamun varhaisilta hetkiltä. Tänään sunnuntaina Somerniemellä on vietetty toritoiminnan 30-vuotisjuhlaa.


Myyntipöydät eivät ole välttämättömiä;
myytävät tavarat voi esitellä näinkin.
 
Toria ylläpitää talkoovoimin Somerniemi-Seura ry ja sen puheenjohtaja on Kai Linnilä, joka on yksi toritoiminnan ideoijista 30 vuoden takaa.

Somerniemen kesätoriin voi tutustua vaikka katsomalla Timo Åbergin Youtubeen lataaman videon: https://www.youtube.com/watch?v=-vCJFXCOnMQ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti