sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Hongellin maljakot ?Hongellin muotoilemia esineitä Iittalan lasimuseossa. Kuva on
julkaistu tässä blogissa 18.07.2012 museota esitelleessä jutussa: 
Esineet on uudemman tiedon mukaan muotoillut Erkki Vesanto.
Iittalan lasimuseon yhdessä vitriinissä on kolmen esineen ryhmä Iittalan lasitehtaassa valmistettuja sinivihreitä lasiesineitä. Vieressä olevan tekstin mukaan ne ovat Göran Hongellin muotoilemia. Tuolle maljakolle on oleman myös "sisarmalli", joka ei olekaan aivan pyöreä, vaan lievästi nelikulmainen. Tällainen maljakon muoto on hyvin samankaltainen kuin joissain Erkki Vesannon muotoilemissa esineissä.

LISÄYS 15.2.2018:
Jostain syystä onneksi jo kaksi vuotta sitten on otsikkoon laitettu kysymysmerkki, kun kesällä 2017 Suomen lasimuseossa esillä oli Erkki Vesannon tuotantoa esittelevä näyttely. Tuossa näyttelyssä sekä Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2017 julkaistussa artikkelissa ja tuotekuvastossa tuli esiin, että paljon Vesannon muotoilutöitä on luultu toisten tekemiksi. Nämäkin esineet on siis muotoillut Erkki Vesanto, eikä Hongell.


Kaksi Iittalassa vuonna 1945 valmistettua maljakkoa.
Korkeus on noin 14 cm ja suuaukon halkaisija 11 – 11,5  cm.
Vasemman puoleisessa on sisäinen halkeama.


Tämän naiskauneutta esittelevän kaiverrus-
koristelun on signeerauksen mukaan toteuttanut
Th. Käppi Iittalassa 1945.
 

”Mieskauneutta” kuvaavan maljakon pohjassa ei ole
kaivertajan nimeä, mutta samalla käsialalla kuin
edellisessä maljakossa, on pohjaan kaiverrettu
Iittala -45. Painijoilla ei ole trikoita, joten kyseessä
lienee antiikin Kreikassa tapahtuneen painiottelun
kuvaus. Onkohan Käppi halunnut jättää nimensä
häveliäisyyssyistä pois ?Maljakon suuaukko ei ole täysin pyöreä vaan
lievästi nelikulmainen pyöristetyin kulmin.

2 kommenttia:

  1. Mahdatko tietää minkä arvoisia nämä maljakot ovat? Minulla on samanlainen kaapissa ja näihin en ole törmännyt edes netissä.

    VastaaPoista
  2. Vaikka 2016 Iittalan lasimuseon vitriinissä oleva teksti sanoi noiden olevan Hongellin muotoilemia, niin 2017 Suomen lasimuseossa esillä ollut Erkki Vesannon näyttely paljasti, että ne ovatkin Erkki Vesannon muotoilemia. Se ei esineitä huononna, mutta rahallisesti Vesanto ei ole niin arvostettu kuin Göran Hongell. Sen verran harvoin näitä näkee myytävänä, ettei ole mitään vakiintunutta hintatasoa. Mutta kyllä tuo pyöristetyin kulmin tehty maljakko on arvokas, varsinkin jos siinä on Theodor Käpin signeeraama kaiverruskoriste.
    1940-luvun funkiskauden esineitä ei ehkä muutoinkaan löydä netistä kovin paljoa. Niiden kohdalla edelleenkin vanhat kirjat ja lehdet ovat parempia tietolähteitä.

    VastaaPoista