keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Minkä taakseen jättää – sen edestään löytää


Viehättävintä vintagea, reteintä retroa, pohjoismaista muotoilua, mummolan muistoja ja nostalgiaa, siis parasta vuosikertaa!

Helsingissä Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa matkustetaan menneiden aikojen tunnelmiin tulevana viikonloppuna 2. - 3.4., kun Helsinki Retro & Vintage Design Expo avaa jälleen aikakapselinsa.

Tarjolla mm. 1900-luvun kalusteita, valaisimia, lasia, keramiikkaa, koruja, pop-antiikkia, industriaalia, weirdiä, vintagevaatteita, asusteita, sisustustekstiilejä, keräilyesineitä, leluja, ynnä muita ihanuuksia yli 80 suomalaisen, ruotsalaisen ja tanskalaisen näytteilleasettajan osastoilla. Mukana myös alan yhdistyksiä, julkaisuja ja palveluja.
 
Värikylläinen retro ihastuttaa ja vihastuttaa

Tummia sävyjä ja kuoseja 70 - 80 -luvuilta. Keinokuituja, muoviastioita ja Pyrex-vuokia. Toinen on hulluna, toinen ei huolisi suin surminkaan.
 
Parasta vuosikertaa


Vintageharrastus on voimissaan pukeutumisessa ja sisustuksessa

Laadukkaista materiaaleista käsityönä tehdyt vaatteet, asusteet ja huonekalut, ajalta jolloin naiset olivat naisia ja miehet miehiä, kestävät aikaa.
 
Harvinaisuuksia ja outouksia


Lähinnä kidutusvälineiltä vaikuttavia lääkärin instrumentteja. Täytetty viisijalkainen pupu. Kauneudenhoidon historian kauheimmat kokeilut. Lentokoneen moottori. Lasimuotoilun harvinaisuuksia. Kotimaisen kalustemuotoilun kirkkaimmat tähdet. Valaisinten harvinaisuudet. Kaikki sulassa sovussa samassa hallissa.
 
Miltä tuntui istua 60-luvun leffateatterin penkissä? Tule kokeilemaan.

Lentomatkustamisen nostalgiaan pääset tutustumaan Suomen Ilmailumuseon osastolla. Oliko lentoemoilla ennen kotelomekot? Menneiden aikojen lentäjät, miehekkyyden perikuvat.
 
Muistatko ensimmäisen lottotytön?

Kaikkien aikojen ensimmäinen lottotyttö, kuvan kaunis Hilkka Kotamäki, sädehtii vieläkin yhtä hymyä. Tule tapaamaan Hilkkaa Kaapelitehtaalle.
 
Suomalainen au pair haastattelemassa Rollareita ja Beatleseita?

Viisikymmentä vuotta sitten Hilkka Kantelinen työskenteli Englannissa au pairina ja hankki lisätuloja Iskelmä-lehden ja Yleisradion pop-kirjeenvaihtajana. Hän sai harvinaisia haastatteluja aikansa rocktähdiltä, mm. Beatleseilta ja Rollareilta. Haastatteluja soitettiin kotimaan radioaalloilla mm. Kevyen Musiikin Kaleidoskooppi - ohjelmassa. Haastattelut tehnyt Hilkka Kantelinen tarinoineen ja muistoineen on tavattavissa Retro & Vintage Design Expossa.


Helsinki Retro & Vintage Design Expo Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 2.-3.4.2016 lauantaina ja sunnuntaina kello 10-16.

Lisätietoja tapahtumasta:
www.exponova.fi
www.facebook.com/hrvde

tiistai 29. maaliskuuta 2016

PRUUKI GAALA 2016


 
Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö järjestää Pruuki Gaalan 27.4.2016 Gumbostrand Konst & Form –galleriassa. Tapahtumalla aloitetaan varojen kerääminen suomalaisen taidelasin uuden nousukauden käynnistämiseksi. Illallisen ja huutokaupan tuotolla tuetaan apurahan muodossa erityisesti korkeatasoisen taideteollisen osaamisen jatkuvuutta ja monipuolistumista.
Nuutajärven Lasikylässä toimivat lasinpuhaltajat, muotoilijat ja taiteilijat ovat lahjoittaneet uniikkeja teoksia Pruuki Gaalan huutokauppaan tukeakseen säätiötä. Huutokaupassa on yhteensä 21 uniikkia teosta seuraavilta taiteilijoilta: Tuomas Ervamaa, Alma Jantunen, Petra Jäppinen, Marika Kinnunen, Kerttu Nurminen, Emmaleena Niemi & Jonas Paajanen, Anu Penttinen, Johannes Rantasalo, Janne Rahunen, Gina Salaris, Markku Salo, Lea Swantz, Oiva Toikka, Heikki Viinikainen ja Matti Vilppula.
Teokset ovat nähtävillä ja niistä voi tehdä ennakkotarjouksia 2.4.- 27.4. Hyviä Uutisia –näyttelyn yhteydessä Gumbostrand Konst & Form -galleriassa Sipoossa sekä tapahtuman 2.4. avautuvilla kotisivuilla osoitteessa: www.pruukigaala.fi. Illalliskortin hinta on 250 €. Lisätiedot: www.nuutajarvensaatio.fi.
 

maanantai 28. maaliskuuta 2016

Lahdessa vilkkaat pääsiäismessut


Perinteisen tavan mukaan Lahden raviradalla järjestettiin pääsiäisenä Keräilykuume antiikki- ja keräilymessut. Lauantaina väkeä tuli Jokimaalle enemmän kuin parina aikaisempana vuotena. Kauppiaat katselivat väentungosta hyvillä mielin; ”Ihan niin kuin ennen vanhaan”, totesi joku myyjistä. Lasiesineitäkin oli tarjolla runsaasti.

Lauantaina kymmeneltä messuvieraiden jono ulottui ulos asti.

Satu Natusen osasto valmiina asiakkaiden tuloon.


Punaiset lasiesineet upeina ikkunalaudalla
Pirkko ja Pekka Liiran osastolla.


Lasse ja Lenin.


Vahvat värit voimistavat toisiaan.

Ars Julikan osastoa.


Teemu Anttila asiakkaana Aulikki ja Juhani Teron pöydän äärellä.


Tuulikki Juusela oli sonnustautunut pääsiäisteemaan mukaisesti.


 
Lasista on joskus tehty ovennuppejakin.

Tavaravalikoima Lahden messuilla oli laaja,
lisäksi alakerrassa oli samaan aikaan levymessut.

Laatulasia Ajan-Muiston pöydällä.



Väkeä oli liikkeellä todella runsaasti ja ajoittain
liikkuminen käytävällä ruuhkautui.

 

Neuvostoliittolaista lasia: vuoden 1980 Moskovan
olympialaisten tunnuksin koristellut juomalasit.



 
Oivalluksen pöydällä oli suurikokoinen suupuhallettu narupurkki,
joka on ilmeisesti tehty Ryttylän lasitehtaassa.


Kumelan metsästysaiheinen karahvi laseineen.

torstai 24. maaliskuuta 2016

Pääsiäistipuja laseissa



Tapio Wirkkalan suunnittelemia kana- ja
kukkomaalauksilla koristeltuja ryyppylaseja.
 
Tapio Wirkkala suunnitteli uransa alkuvaiheessa 1940-luvun lopulla pulloja Iittalan lasitehtaalle, joihin hän suunnitteli myös maalaamalla tehdyt koristelut. Ilmeisesti hän on itse maalannut osan näistä esineistä. Humoristissa pulloissa on käytetty innoittajina silloisten iskelmien tekstejä, esimerkiksi Tervahöyry eli Balladi Saimaalta ja Kuubalainen serenadi. Noiden pullojen seuraksi Wirkkala suunnitteli humoristiset kana- ja kukkolasit.


Jokaisen lasin maalaus tehty vapaalla kädellä eli ne ovat yksilöllisiä.


Näissä kahdessa kanassa näkyy selvästi eroavaisuuksia,
mutta se tekee niistä mielenkiintoisempia kuin jos ne olisi
tehty samalla sapluunalla.

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Pääsiäisenä odotettavissa keräilykuumeen nousua


Vuonna 2009 ensimmäistä kertaa järjestetyt Keräilykuume antiikki- ja keräilymessut tulevat nyt 14:ttä kertaa Lahteen. Antiikki- ja keräilyesineiden osto- ja myyntitapahtumassa on mukana noin 60 näytteilleasettajaa ja luvassa on jälleen runsaasti asiantuntijoiden ja harrastajien kohtaamisia.

Kaksipäiväinen keräily-, antiikki- ja vintage-esineiden messutapahtuma kokoaa Jokimaan ravikeskuksen Toto-halliin lankalauantaina ja sunnuntaina 1. pääsiäispäivänä keräilyn ja antiikin asiantuntijoita sekä menneiden vuosikymmenten esineistä kiinnostuneita messuvieraita.

Tapahtuma esittelee monipuolisesti erilaisia keräilykohteita, perinnetekstiilejä, hopeaa, koruja, rahoja, postikortteja, astioita, lasiesineitä, keräilyleluja ja militariaa. Tällä kertaa mukana on myös laaja levymessujen alue. Levymessujen 10 osastolta messukävijät voivat tehdä löytöjä vanhojen vinyylilevyjen, savikiekkojen, c-kasettien ja vintage audiolaitteiden valikoimista. Levyosastoilla juontaa monille lahtelaisille tuttu takavuosien radioääni DJ Make-Setä.

Keräilyneuvontaa ja asiantuntija-arvioita

Kokeneiden keräilijöiden lisäksi näytteilleasettajien osastoilla on nähtävää ja koettavaa myös uusille kävijöille. Keräilykuume voi alkaa jo pienestä kipinästä, tapahtuman useat asiantuntijat opastavat uusia keräilijöitä harrastuksen alkuun ja arvioivat yleisön mukanaan tuomia esineitä.

Päijät-Hämeen Numismaatikot esittelevät osastollaan harrastustaan ja tarjoavat maksuttoman rahojen arviointipalvelun. Suomalaisten sotilas- ja ansiomerkkien asiantuntija Pekka Toivanen arvioi ja tunnistaa yleisön mukanaan tuomia sotilas- ja ansiomerkkejä.

Keräilykuume antiikki- ja keräilymessut Lahdessa Jokimaan ravikeskuksen Toto-hallissa, lauantaina ja sunnuntaina 26. - 27.3.2016, kello 10 - 16. Aikuisten pääsylippu tapahtumaan 6 euroa, molempina päivinä kello 14 – 16 välisenä aikana sisäänpääsy alennettuun hintaan 4 euroa. Alle 18-vuotiaat maksutta.

Messuinfo internetissä
www.kerailykuume.fi

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Antiikki ja taide 2/2016 on ilmestynyt



Antiikki ja taide –lehden numeron 2/2016 kansi.
 

Kurssin lukukauden päätösiltana kurssilaiset
esittelevät omia esineitään toisilleen.
 
Wanhojen tavaroiden kurssi Espoossa on mielenkiintoisen artikkelin aihe tuoreessa Antiikki ja taide –lehden tämän vuoden kakkosnumerossa. Espoon työväenopisto on jo vuosia järjestänyt Wanhat tavarat & Design –kurssia, joka on alkanut legendaarisen Leena Nokelan vetämänä. Viime vuosina vetovastuussa olleet Maila ja Antero Forstén ovat nyt vuorostaan siirtämässä viestikapulaa seuraaville. Kurssilla on käynyt eri alojen asiantuntijoita luennoimassa.

Onkohan muualla Suomessa järjestetty vastaavia kursseja ?

Pelkästään lasiesineisiin keskittyviä juttuja ei lehden tässä numerossa ole, mutta myös tuossa Espoon työväenopiston kurssia esittelevässä jutussa sivutaan myös lasiesineitä.



Kauklahden lasitehtaan pallomaljakko etualalla.


Seppo Marjamäki on ilmiselvästi lasinkeräilijä.

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kalastusaiheinen maljakko


Göran Hongellin maljakko on Karhulan lasitehtaan valmistama.
Mitään signeerauksia siitä löydy, joten ei ole tietoa onko
kaiverruksen toteuttanut Jalmari Lehto, Rikhard Jungell,
Toivo Rusko vai joku muu. Maljakon korkeus on 20 cm
ja suuaukon halkaisija on 16 cm.
 
Oheinen jalallinen maljakko on Göran Hongellin muotoilema ja Karhulan lasitehtaan valmistama. Siitä on olemassa myös muilla kaiverruskuviolla varustettuja versioita, esimerkiksi jousiampuja on esiintynyt Karhula-Iiittalan lasitehtaiden mainoksessa.


 
Tämä on Karhula-Iittalan mainos vuodelta 1939
ja se on julkaistu tässä blogissa muiden vanhojen
mainosten joukossa neljä vuotta sitten:
Piirroskuvan maljakko on solakampi kuin valokuvassa oleva.

Tämän maljakon kuvissa soutuveneessä seisten kalastava mies on saanut kalan tarttumaan uistimeen tai perhoon kosken alapuolella, toinen henkilö on soutajana.
 
Kala on kiinni !

Kaiverruskuvio kiertää melkein ympäri maljakon.
Tässä näkymä sisäpuolelta katsottuna.
 

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Oodi Unto Suomiselle…


-ja muille taitaville lasinpuhaltajille, nimesi muotoilija Brita Flander eilen Suomen lasimuseossa Riihimäellä pitämänsä esityksen. Flander kertoi Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellessaan alun perin aikoneensa teolliseksi muotoilijaksi, joka erikoistuu laivojen ohjaamoihin. Hän meni kuitenkin seuraamaan Unto Suomisen opetusta, kun tämä kertoi opiskelijoille lasin tekemisestä ja varsinkin lasinpuhaltajan sekä muotoilijan yhteistyöstä.


Brita Flander piti mielenkiintoisen esityksen Suomen lasimuseon
ystävät ry:n järjestämässä tilaisuudessa lasimuseossa 17.3.2016.
 
”Ilman Untoa en olisi lasiin suuntautunut muotoilija” kertoi Flander Suomisesta, joka luotsasi Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoita lasin maailmaan opettamalla lasinvalmistuksen työprosessista ja tekniikoista. Lopputyötään Flander pääsi tekemään Nuutajärven lasitehtaalle, missä Unto Suominen työskenteli. Suominen oli tullut 14-vuotiaana lasitehtaalle ja oppinut ammattinsa tekemällä työtä eri tehtävissä tehtaalla.


Unto Suominen kävi puhaltamassa myös ulkomailla,
ilmeisesti ainakin Ruotsissa, Virossa, Tshekkoslovakiassa,
Espanjassa ja USA:ssa.

Suominen puhalsi mm. seuraaville taiteilijoille: Saara Hopea, Kaj Franck, Heikki Orvola, Oiva Toikka, Markku Salo, Kerttu Nurminen, Björn Weckström, Antti Lampisuo, Camilla Moberg, Vesa Varrela.


Lasimuseon luentosaliin oli tullut muutama kymmenen
lasin ystävää kuuntelemaan Flanderin esitystä.

Kertoessaan monta värikästä anekdoottia yhteistyöstä Suomisen kanssa, Brita Flander kysyi esitystä seuraavien mielipidettä siitä, kun muotoilija ja puhaltaja saavat lopullisen teoksen valmiiksi ehkä useiden kokeilujen jälkeen, että onko esineen muotoilija teoksen luonut taiteilija ja puhaltaja käsityöläinen, varsinkin kun usein muotoilija signeeraa teoksin yksin omiin nimiinsä. Syntyneessä keskustelussa tuotiin esiin vertailun vuoksi, että moni kaivertaja on signeerannut yhdessä muotoilijan kanssa ja joskus myös yksin. Monen esineen kohdalla, varsienkin uransa alkuvaiheessa olevien muotoilijoiden tapauksissa, tuntuisi oikeudenmukaiselta nostaa kokenut puhaltaja toiseksi tekijäksi muotoilijan rinnalle.


Brita Flanderin lopputyö Taideteolliseen korkeakouluun
koostui näistä Utopia-sarjan laseista. Esineet kuuluvat
Suomen lasimuseon kokoelmiin. Jalallinen viinilasi on
tehty myöhemmin Artekille.

torstai 17. maaliskuuta 2016

Brita Flander lasimuseossa tänään


Googlen kuvahaku tuottaa esimerkiksi
tällaisia kuvia Brita Flanderin nimellä.

Tänään torstaina 17.3. klo 17:00 lasimuseon luentosalissa Brita Flander kertoo työstään lasimuotoilijana. Oman tarinansa lisäksi hän muistelee Nuutajärven puhaltajamestari Unto Suomista.
 

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Hongellin iso kristallimalja


Karhulan lasitehtaan valmistama kristallimalja,
jonka on muotoillut Göran Hongell.
Vastakkaisilla pitkillä sivuilla on kaksi tuotantolaitos-
kuvaa. Lyhyillä sivuilla on lahjan saajan monogrammi
päivämäärineen ja toisessa päädyssä on saajan
sukuvaakuna.
 
Göran Hongell suunnitteli useita näyttäviä kristalliesineitä, joihin hän myöhemmin suunnitteli uniikit kaiverruskuviot lahjaesinekäyttöä varten.
Oheisissa kuvissa näkyy iso ja raskas kristallimalja, jonka suuaukon mitat ovat 17 x 24 cm ja korkeus on 17 cm.

Hongellilla oli tapana tehdä lahjan saajan nimikirjaimista symmetrinen
monogrammi, usein tekemällä monogrammikuvan viereen peilikuva ja
yleensä näiden kuvien kirjaimet menevät ristiin keskenään kuten tässä.
Kuvan keskellä on G-kirjain peilikuvineen ja reunoilla on N-kirjaimet.
 
Se ilmeisesti annettu lahjaksi Gösta Nordenswanille 27.11.1946. Hän oli teollisuuden tärkeimpien voimansiirtoyhtiöiden Etelä-Suomen Voimaosakeyhtiön ja Nokia Oy:n toimitusjohtajana keskeinen vaikuttaja, kun valtakunnan sähköverkkoa rakennettiin 1920- ja 1930-luvulla. Hän toimi sotien jälkeisinä vuosikymmeninä myös useimmissa sähkö- ja voimalaitosalan järjestöissä.

Tässä on ilmeisesti Nokian tuotantolaitoksia.

Tämä on tuttu kuva vanhasta postimerkistä: Imatrankosken voimalaitos.

Nordenswan-suvun vaakuna.