perjantai 24. huhtikuuta 2015

INTO & POLTE - Nuutajärven lasikylän tekijöiden tarinoita


Mitä nyt? Kuinka yli 220 vuotta toiminut Nuutajärven lasitehdas voidaan lopettaa? Mikä merkitys lopulta on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan paikan statuksella? Voiko täällä jatkaa työskentelyä? Nuutajärven lasikylän kymmenet lasitaiteilijat, muotoilijat, lasinpuhaltajat ja taidekäsityöläiset kysyivät hämmentyneinä reilu vuosi sitten. Vei aikansa ymmärtää ja nähdä, että menetyksessä voi olla menestyksen siemen, sillä jäihän kaikki muu toiminta lasikylään. Arvokkainta on lopulta elävä ja toimiva taidekäsityöläisten yhteisö. Syntynyt kriisi pakotti pohtimaan omaa työskentelyä ja Suomen oloissa ainutlaatuisen Lasikylän merkitystä.

Into ja polte - Nuutajärven lasikylän tekijöiden tarinoita -kirja kertoo ensimmäisestä vuodesta itsenäisten taidekäsityöläisten kylänä. Kirjaan on haastateltu yli kolmeakymmentä kylässä toimivaa ja siihen vaikuttavaa henkilöä. Julkaisu kertoo miksi, miten ja millaisin tulevaisuudenodotuksin kylässä työskentelevät taidekäsityöläiset tekevät työtään. Mitä he tekevät? Mikä on tuonut heidät työskentelemään ja asumaan Suomen vanhimpaan Lasikylään? Mikä heitä pitää paikkakunnalla? Samalla se on kertomus siitä, millä tavoin taloudellista tehokkuutta ihannoivana aikana voi edetä kulttuuriset arvot kärjessä.
 
INTO & POLTE –kirjan kansi.
 
Into ja polte -kirjan on kirjoittanut vapaa kirjoittaja, FM Marja-Leena Salo. Hän on julkaissut aikaisemmin kaksi tietokirjaa. Salo on asunut Nuutajärvellä vuodesta 1983. Kirjan taiton on tehnyt graafinen muotoilija Safa Hovinen, joka on suunnitellut myös Nuutajärven lasikylän uuden logon. Kirja on saanut tukea Hehkuva Nuutajärven lasikylä EU-hankkeesta, joka tuki yhteisön uudelleenmuotoutumista kaksivuotisen projektin avulla. Kirjan myynnistä saatava tuotto ohjataan Nuutajärven lasikylän yhteisön hyväksi.

 
INTO & POLTE -kirja julkistetaan keskiviikkona 29.4.2015 klo 13
Nuutajärven Vanhassa hytissä, Lasikoulun yleisötilassa.

Kirjasta keskustelemassa Marja-Leena Salo, Safa Hovinen
ja sivistystoimenjohtaja Juha Salo.
Musiikkia, saksofonisti Saija Leppäkoski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti