tiistai 23. syyskuuta 2014

VIISI VUOTTA KERÄILYKUUME ANTIIKKI- JA KERÄILYTAPAHTUMIA


Viikonloppuna Jokimaan ravikeskuksessa Lahdessa järjestettävien Lahden Antiikki- ja Keräilymessujen yhteydessä juhlitaan ExpoNovan viiden vuoden mittaista messujärjestäjän taivalta.

ExpoNova järjesti ensimmäisen antiikki- ja keräilyalan messutapahtumansa Lahdessa Tiirismaan koululla syyskuussa 2009. Tiirismaan koululla messuja järjestettiin neljä kertaa, keväisin ja syksyisin. Tapahtuman suosion kasvaessa tarvittiin suurempi tila ja messut siirtyväti Askon alueelle, jossa tapahtumaa järjestettiin kaksi kertaa. Syyskuussa 2012 tarvittiin jälleen suurempi ja toimivampi tila kasvanutta tapahtumaa varten. Tällöin messupaikaksi valikoitui Jokimaan ravikeskuksen Toto-halli.

ExpoNovan tapahtumatuottaja Torsti Nieminen arvioi, että Lahden tapahtuman siirtäminen Jokimaalle oli ratkaisevan tärkeä muutos tapahtuman jatkon kannalta. Aluksi siirto aiheutti epäilyjä niin näytteilleasettajien kuin yleisönkin keskuudessa, mutta jo ensimmäinen messuviikonloppu Jokimaalla syyskuussa 2012 todisti, että muutos oli oikean suuntainen. Jokimaalla on loistava infra tämän tyyppisten tapahtumien järjestämiseen, eikä Nieminen näe mitään imagoristiriitaa ravikeskuksen ja antiikkitapahtuman välillä.

Kuva on viime kevään Lahden messuilta Jokimaan ravikeskuksesta.

ExpoNova on järjestänyt viiden vuoden aikana yhteensä 60 antiikki- ja keräilytapahtumaa. Messuja on järjestetty Lahden lisäksi Helsingissä, Tampereella, Porvoossa, Heinolassa, Orimattilassa, Mäntsälässä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Järvenpäässä, Vantaalla, Jyväskylässä, Lempäälässä, Orimattilassa ja Kouvolassa. Kuluvan vuoden messukalenterissa on 15 tapahtumaa.

ALKU AINA HANKALAA

Niemisen mukaan uuden messujärjestäjän ei vuonna 2009 ollut mitenkään helppo tulla alalle. Tapahtumajärjestäjien kilpailutilanne oli kova. Tulokas joutui taistelemaan kävijäasiakkaista ja näytteilleasettajista kynsin hampain. Kokemus kertyi järjestettyjen tapahtumien myötä, toisinaan oppia tuli roppakaupalla kantapään kautta, toisinaan onnistuttiin erinomaisesti ja vahva usko omaan linjaan säilyi.
Nyt viisi vuotta myöhemmin, verrattain lyhyessä ajassa, Nieminen näkee ExpoNovan järjestämien antiikki- ja keräilyalan tapahtumien löytäneen paikkansa maassamme järjestettävien vanhan tavaran tapahtumien joukossa.

Niemisen mukaan vanhan tavaran kauppa ei voi olla antiikkista, vaan sen tulee elää ajan hermolla. Yleisön maku muuttuu ja näytteilleasettajien tarjonta sen mukana. Viidessä vuodessa on tapahtunut suuri muutos, varsinaisen antiikin kysyntä on hiipunut ja tilalle on tullut enenevässä määrin 1950 – 1980 lukujen design-, retro- ja vintagetuotteet. Nieminen arvelee, että lähiaikoina sanan ”antiikki” voi jättää messujen nimestä pois, koska se ei enää vastaa tapahtumien tarjontaa, vaan pikemminkin johtaa harhaan.

Lahden Antiikki- ja Keräilymessut järjestetään lauantaina ja sunnuntaina 27. - 28.9. Jokimaan ravikeskuksen Toto-hallissa, osoitteessa Jokimaankatu 6 ja ne ovat avoinna yleisölle molempina päivinä klo 10 - 16. Tapahtumaan on pääsymaksu, aikuisten lippu maksaa 6€, alle 18-vuotiaat lapset pääsevät tapahtumaan maksutta. Molempina päivinä klo 14 - 16 pääsyliput myydään 4 euron alennettuun hintaan.

Lisätietoja tapahtumasta:
www.exponova.fi  www.kerailykuume.fi

Lauantaina 27.9.14 noin kello 10.15 sisään astelee Keräilykuume Antiikki- ja Keräilytapahtumien 100 000 kävijä, joka huomioidaan, kukituksessa on mukana Lahden kaupunginhallituksen edustaja. Muuten ExpoNova juhlii työn merkeissä.

2 kommenttia:

  1. Onnittelut Torstille ja tiimille sekä seurakunnalle, jonka jäsenet ahkerasti näissä ihmisen kokoisissa tapahtumissa kiertää. Kivoja hetkiä kivan harrastuksen parissa.

    VastaaPoista
  2. Lasinkeräilijän Blogin ylläpitäjät yhtyvät onnitteluihin !

    VastaaPoista