perjantai 26. syyskuuta 2014

Suomen lasiteollisuus 333 vuotta


Suomalaisen lasiteollisuuden historian lasketaan alkaneen vuonna 1681, kun ruotsalainen Gustav Johan Jung perusti Uudenkaupungin lasitehtaan. Tänä vuonna on kulunut 333 vuotta tuosta tapahtumasta.


Tämän Lasinpuhaltajamaljan numero on 75, mutta myös numeroimattomia versioita on valmistettu.
 
Vuonna 1931 vietettiin suomalaisen lasiteollisuuden 250-vuotisjuhlaa, jonka kunniaksi Riihimäen lasi valmisti upeita kristallimaljoja. Esine on matalalla jalalla seisova, 8-kulmainen, särmikäs malja. Pohjassa iso hammaspyörä, jossa lukee: SUOMEN LASITEOLLISUUDEN 250-VUOTIS MUISTOJUHLAN JOHDOSTA VALMISTETTU RIIHIMÄELLÄ 1931. Pyörän keskellä on lasinpuhaltaja työssään. Maljoja on tehty pihkanruskean, lilan ja sinisen värisinä.
 


Nuutajärven valmistama Suomen lasiteollisuuden 300-vuotislautanen.



Riihimäen lasin valmistama Suomen lasiteollisuuden 300-vuotislautanen.
 
300-vuotisjuhlaa juhlistettiin paljon vaatimattomammin: Nuutajärven lasi valmisti Kerttu Nurmisen tai Kaj Franckin muotoilemia lasinpuhaltajalautasia, jotka olivat puristelasia. Riihimäen lasi valmisti oman juhlalautasensa. Juhlapostimerkki kyllä julkaistiin vuonna 1981.
 

Lasiteollisuuden 300-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistussa postimerkissä toistuu sama lasinpuhaltajahahmo kuin Nuutajärven lasin lautasessa.
 

Suomen lasiteollisuus 1681 – 1981 –taidelasiesine; prototyyppi vai mikä ?
 
Oheinen lasiesine on myös valmistettu Nuutajärvellä, mutta onko se ollut kilpaileva kokeilukappale tehtaan juhlaesineeksi vai onko se jonkun lasinpuhaltajan ns. ruokatuntityö ? Esineen pohjalla on 10,5 cm halkaisijaltaan kiekko filigraanilasia. Siihen on kaiverrettu tekstit ja päälle laitettu kirkasta lasia eräänlaiseksi suurennuslasiksi. Filigraanilasia Nuutajärvi on tehnyt varmaankin vuosisatoja ja kenties myös tuollaisia vanhanaikaisia alapinnalta suoria suurennuslaseja ja paperipainoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti