tiistai 30. syyskuuta 2014

Phillipsillä Lontoossa huippuhintoja


Huutokauppatalo Phillipsillä oli 24.9. pohjoismaista design´ia myytävänä. Taas kerran hinnat kohosivat uskomattomiin lukemiin, toisaalta aika paljon jäi myös myymättä. Suomalaisista esineistä tarjolla oli lasia (mm. Aalto, Sarpaneva, Still, Toikka, Wirkkala), valaisimia (Aalto, Johansson-Pape, Tynell), huonekaluja (Aalto, Tapiovaara), koruja ja muita esineitä.

Oheiset kuvat ovat kuvaruutukaappauskuvia osoitteesta http://www.phillips.com/auctions/auction/UK050414
 





Kolmas Wahlroosin taidelasiesine


Eilen blogissa julkaistun kuvan innostamana tuli eräältä lukijalta kuva kolmannesta Walter Wahlroosin muotoilemasta lasiesineestä. Saman muotoinen kuin tämä, mutta väriltään sininen/lila, on kuvattuna Wenzel Hagelstamin Uuden antiikkikirjan sivulla 161.


Walter Wahlroosin muotoilema hienostuneen ruskea taidelasiesine,
jonka pohjassa on signeeraus W. Wahlroos Riihimäen Lasi Oy -38.

maanantai 29. syyskuuta 2014

Lasi, kivi, paperi, sakset 2.10. - 27.11.2014


Näyttely, jossa taidelasi kohtaa kiven, paperin ja puun.
Galleria Mafka&Alakoski (Lasitehtaanaukio 2, Riihimäki)

3.10. klo 14 - 18 Verstakko-lasinpuhaltimossa on työnäytöksiä ja Galleria Mafka&Alakoskessa työnäytöksiä sekä näyttelyesittelyä.

Lähes tuntematon Wahlroos


Sukunimi Wahlroos tuo varmaan melkein kaikille ensiksi mieleen pankinjohtaja Björn Wahlroosin ja hänen isänsä kansliapäällikkö Bror Wahlroosin. Vähän vanhemmille kymenlaaksolaisille mieleen tulevat saman nimisen kotkalaisen elintarviketehtaan tuotteet: Wahlroosin käyrä –niminen lenkkimakkara ja pomeranssimämmi olivat ehkä tunnetuimpia. Wahlroosin nimi on kuitenkin tunnettu myös suomalaisen taideteollisuuden puolella.


Tässä kuvassa on kaksi Wahlroosin signeerattua pientä (noin 12 ja 16 cm) maljakkoa. Ruskeassa paksusta kuplalasista tehdyssä maljakossa on lisäksi vuosiluku -39.

Tässä blogissa on silloin tällöin julkaistu kuvia melko huonosti lasimuotoilijana tunnetun Runar Engblomin esineistä. Toinen, vähän aikaisemman ajan ja vieläkin tuntemattomampi lasitaiteilija on Walter Wahlroos. Hän on vähän tunnetumpi taidemaalarina. Wahlroos on mainittu Lasinkeräilijän Blogissa pariin kertaan, mutta kuvat ovat olleet lähinnä kirjojen kuvitusta. Tietoa hänestä on vaikea löytää, mutta se tiedetään, että Teollisuustaiteen liitto Ornamon hallituksessa hän on ollut ainakin vuonna 1937. Samassa hallituksessa muita jäseniä tai varajäseniä olivat esimerkiksi seuraavat tutut nimet : Harry Röneholm (mm. Suomen Messujen johtaja), Göran Hongell ja Yrjö Rosola. Myös blogissa mainittu G. A. Jysky oli samassa hallituksessa, hänkin on lasimuotoilijana hyvin tuntematon, mutta kuvataitelijana tunnettu.

Karl Walter Wahlroos eli 27.5.1901 – 29.7.1968.
 

Suomalainen lasimuotoilu ja koko suomalainen taideteollisuus oli menestyksekkäästi esillä New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939. Tuon näyttelyn oheen Suomen osaston näyttelytoimikunta tuotti teoksen nimeltä Applied Art in Finland ja siinä kirjassa on hyvin dokumentoituna se korkea taso, joka suomalaisessa muotoilussa oli jo silloin. Voi vain jossitella millainen olisi kehitys ollut, ellei toinen maailmansota olisi katkaissut sitä. Tuon kirjan ovat toimittaneet Harry Röneholm, Werner West ja Walter Wahlroos. Suomalaiset lasiesineethän olivat hyvin esillä jo Barcelonan maailmanäyttelyssä 1929 ja varsinkin Pariisin maailmannäyttelyssä 1937.

Applied Art –kirjasta on julkaistu juttu tässä blogissa:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/01/suomen-taideteollisuutta-new-yorkissa-v.html

perjantai 26. syyskuuta 2014

Suomen lasiteollisuus 333 vuotta


Suomalaisen lasiteollisuuden historian lasketaan alkaneen vuonna 1681, kun ruotsalainen Gustav Johan Jung perusti Uudenkaupungin lasitehtaan. Tänä vuonna on kulunut 333 vuotta tuosta tapahtumasta.


Tämän Lasinpuhaltajamaljan numero on 75, mutta myös numeroimattomia versioita on valmistettu.
 
Vuonna 1931 vietettiin suomalaisen lasiteollisuuden 250-vuotisjuhlaa, jonka kunniaksi Riihimäen lasi valmisti upeita kristallimaljoja. Esine on matalalla jalalla seisova, 8-kulmainen, särmikäs malja. Pohjassa iso hammaspyörä, jossa lukee: SUOMEN LASITEOLLISUUDEN 250-VUOTIS MUISTOJUHLAN JOHDOSTA VALMISTETTU RIIHIMÄELLÄ 1931. Pyörän keskellä on lasinpuhaltaja työssään. Maljoja on tehty pihkanruskean, lilan ja sinisen värisinä.
 


Nuutajärven valmistama Suomen lasiteollisuuden 300-vuotislautanen.



Riihimäen lasin valmistama Suomen lasiteollisuuden 300-vuotislautanen.
 
300-vuotisjuhlaa juhlistettiin paljon vaatimattomammin: Nuutajärven lasi valmisti Kerttu Nurmisen tai Kaj Franckin muotoilemia lasinpuhaltajalautasia, jotka olivat puristelasia. Riihimäen lasi valmisti oman juhlalautasensa. Juhlapostimerkki kyllä julkaistiin vuonna 1981.
 

Lasiteollisuuden 300-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistussa postimerkissä toistuu sama lasinpuhaltajahahmo kuin Nuutajärven lasin lautasessa.
 

Suomen lasiteollisuus 1681 – 1981 –taidelasiesine; prototyyppi vai mikä ?
 
Oheinen lasiesine on myös valmistettu Nuutajärvellä, mutta onko se ollut kilpaileva kokeilukappale tehtaan juhlaesineeksi vai onko se jonkun lasinpuhaltajan ns. ruokatuntityö ? Esineen pohjalla on 10,5 cm halkaisijaltaan kiekko filigraanilasia. Siihen on kaiverrettu tekstit ja päälle laitettu kirkasta lasia eräänlaiseksi suurennuslasiksi. Filigraanilasia Nuutajärvi on tehnyt varmaankin vuosisatoja ja kenties myös tuollaisia vanhanaikaisia alapinnalta suoria suurennuslaseja ja paperipainoja.

torstai 25. syyskuuta 2014

Hämeenlinnan antiikkimessut siirtyvät Elenia Areenalle


Hämeenlinnan Laatumessut on sopinut Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n kanssa, että Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessut järjestetään ensi vuonna uudella urheilutalolla eli Elenia Areenalla osoitteessa Härkätie 17. Samalla alkuvuoden messujen ajankohta siirtyy huhtikuulta jo tammi-helmikuun vaihteeseen. Messujen järjestämisaika on lauantai 31.1. ja sunnuntai 1.2.2015.

Uusi messupaikka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä keskustan ja Tiiriön kauppakeskuksen välissä Pullerin urheilupuistossa. Elenia Areenan uudet ja huippumodernit tilat ja runsaat maksuttomat paikoitustilat tarjoavat erinomaisen tapahtumatilan näytteilleasettajien tarpeisiin ja erityisen esteettömänä tapahtumaympäristön myös kaikille messuvieraille.

Hämeenlinnan tammikuun tapahtuman myyntipaikkojen varauskirja on jo avattu ja lisätietoa tapahtumasta sekä vapaista myyntipaikoista löytyy tapahtuman www-sivuilta osoitteesta http://www.laatumessut.com/hameenlinna0115.htm.

Ennen Hämeenlinnan tapahtumaa messuillaan Laatumessujen toimesta vielä Helsingin Kaapelitehtaalla 25.10. - 26.10.2014 sekä heti ensi vuoden alussa loppiaisen jälkeisenä viikonloppuna 10.1. - 11.1.2015.

Lisätietoa Kaapelitehtaan tapahtumista ja niissä vapaana olevista myyntipaikoista löytyy netistä syksyn 2014 tapahtuman osalta osoitteesta http://www.laatumessut.com/helsinki1014.htm ja tammikuun 2015 tapahtumasta osoitteesta http://www.laatumessut.com/helsinki0115.htm
 
Hallista lisää:
 

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Millä saa lasiastian puhtaaksi ?


Silloin tällöin itse kukin on vanhan tavaran liikkeessä tai antiikkimessuilla joutunut tilanteeseen, jossa myytävänä on kiinnostava lasiesine, mutta se on kovin likainen. Myyjä usein sanoo, että sen saa helposti puhtaaksi. Tällöin herää aiheestakin kysymys, että jos sen puhdistaminen on niin helppoa, niin miksi myyjä ei ole itse puhdistanut esinettä, jolloin siitä voisi pyytää korkeamman hinnan. Oma lukunsa ovat maljakot, jotka on ”juuri pesty” ja ovat sen vuoksi märkiä myyntitilanteessa, eikä niistä silloin pysty havaitsemaan samentumia. On myös olemassa myyjiä, jotka käsittelevät öljyn avulla lasimaljakon sellaiseksi, ettei harmautta huomaa.

Välillä tulee ottaneeksi tietoisen riskin, kun myyntihinta on edullinen ja sitten alkaa puhdistamisyritykset. Toisilta keräilijöiltä kuulee ja erilaisilta netin keskustelupalstoilta voi lukea monenlaisia tarinoita huikeista puhdistamiskeinoista. Kaikkea ei kannata uskoa, mutta monenlaista voi kokeilla, varsinkin jos esine ei ole ollut huippukallis.

Kannattaa aloittaa kevyemmillä keinoilla ja miedommilla aineilla siirtyen sitten tarvittaessa asteittain väkevämpien menetelmien suuntaan. Voi aloittaa ihan tavallisella astianpesuaineella, jolla voi liottaa lasiesinettä vuorokauden. Maljakoiden puhdistukseen löytyy tavarataloista dekanterin puhdistusharjan nimellä pesimiä, joissa ei ole lainkaan naarmuttavaa metallia, kuten pulloharjoissa, vaan muovia ja tekstiiliä.

Seuraavaksi voi kokeilla konetiskiainetta. Jotkut murustavat tabletteja, toiset taas käyttävät nestemäistä pesuainetta. Ensin laimeampi pesuliuos, sitten vahvempi ja liottaa voi vuorokauden kerrallaan. Konetiskiaineen käytön jälkeen pitää pestä tavallisella astiapesuaineella ja huuhdella hyvin, loppuhuuhtelussa voi kokeilla laimeaa etikkavettä.

Tekohampainen puhdistukseen käytettävät Corega Tabs –tabletit ovat myös tehokkaita, kunhan malttaa antaa tämänkin liuoksen vaikuttaa tarpeeksi pitkään. Jälkipesu samaan tapaan kuin konetiskiaineen käytön jälkeen. Kunnollinen huuhtelu on erittäin tärkeä kaikkien pesumenetelmien jälkeen, kaikkein tärkeintä se on kristallin kanssa.
 
Edellä mainituista on omakohtaisia kokemuksia, eikä niillä ainakaan ole tullut mitään vahinkoa, kunhan ei käytä liikaa voimaa hangatessa. Toisaalta ihan aina ei näillä aineilla ole lika lähtenyt kokonaan pois.

Jos maljassa tai maljakossa on kukkien vesi jäänyt pitkäksi aikaan seisomaan, niin astiaan on voinut syntyä niin kutsuttu lasisairaus, jossa lika on päässyt tunkeutumaan lasin kiderakenteen sekaan ja tällaista ei pysty kotikonstein puhdistamaan. Ammattilainen voi yrittää happokäsittelyllä lieventää syntynyttä ongelmaa, mutta aivan ennalleen sitä on mahdoton saada.

Nopeita lämpötilanvaihtoja pitää välttää, koska vanhoissa lasiesineissä voi olla jännitteitä, jotka rikkovat esineet, jos kovin lämpimästä pesuvedestä siirrytään kylmään huuhteluveteen. Vastaavasti, jos tuo lasiesineen ulkoa kylmästä sisälle lämpimään, pitää estää liian nopea lämpötilan vaihto eli hyvä pakattu lasiesine pidetään sisällä muutama tunti paketoituna ennen kuin se otetaan paketista esille. Ja vanhaa lasiesinettä ei pidä milloinkaan laittaa astianpesukoneeseen.


Muilta kuultuja ja muualta luettuja konsteja:

 
”Olen kokeillut ruokasoodaa, etikkaa ja suolaa”

”Kloriittia muistan suositellun tähän tarkoitukseen, itsekin olen sillä onnistunut noita samentumia poistamaan. Vaatii riittävän pitkän vaikutusajan ja tiski- tai pulloharjan tai vastaavan hankausvälineen käyttöä, maljakon mallista riippuen.”

”Lasin sisälle menneeseen likaan/samentumaan ei juuri mikään auta. Kevyt pintahionta on sitten ainoa jota voinee koittaa. Helpoin kotikonstein voi hankaliin paikkoihin saada pintalikaan vähän hankausta laittamalla vaikkapa riisiä pesuveden sekaan ja ankarasti sitten vaan heilutella.”
”Sain tulosta aikaan WC:n puhdistukseen tarkoitetulla tabletilla, joka kuohuu ja puhdistaa.”

”Hieno hiekka puhdistaa pintasamentumaa aika hyvin, kun hyvin ravistaa.”

”Teen joskus niin, että oikein pieneen maljakkoon laitan hienoa hiekkaa ja pesuainetta, annan ensin liota jonkin aikaa ja sitten ravistellaan sitä.”

Hiekanjyvien sijaan jotkut suosittelevat muovirakeita tai pieniä muovikuulia.

”Lasi kestää hyvin liuottimia, joten kokeile huljuttelemalla maljakossa pientä määrää jotain vahvaa liuotinta. Esim. kynsilakanpoistoainetta löytyy lähes kodista kuin kodista.”

”Vettä ja pohjalle kerros ruokasoodaa, tahrat lähtee, pitää hangata mutta ruokasooda on ihme aine.”

”Etikkavesi (1 osa väkiviinaetikkaa/ 9 osaa vettä) on ekologinen ja halpa yleispesuaine, jota ei tarvitse huuhdella pois.”

Kristallikruunut kirkastuvat etikkaveteen (1 rkl/ 3 dl vettä) kastetun liinan avulla.”


Etikka-suolapuuro (2/3 tl etikkaa, 1/3 tl vettä ja 2 rkl suolaa) kirkastaa pinttyneet kahvi- ja maljakot ja pullot. Hankaa puurolla ja pese.”

Konetiskiaineen korvaajaksi on neuvottu myös tällaisia:

5 dl booraksia + 5 dl pesusoodaa tai vaihtoehtoisesti 250 ml booraksia +
125 ml ruokasoodaa.


”Täytä kylmällä vedellä ja perunankuorilla. Anna seistä muutama päivä. Huuhtele. Hankaa kahvinporoilla tai munakuorien keitinvedellä. Etikan ja suolan seosta voi myös kokeilla. Täytä maljakko 1 rkl keittämätöntä riisiä, 1 rkl viinietikkaa ja kiehuvaa vettä likarajaan asti. Anna vaikuttaa kunnes tahrat lähtevät.”


”Hyvin kapeita laseja ei voi pestä astianpesuharjalla ja hienot lasit eivät kestä astianpesukonetta. Ota sormiin hieman hammastahnaa ja pyörittele lasi puhtaaksi, huuhdo vedellä, huuhdo etikalla ja kuivaa. Sitruunakuorta ja sitruunamehua voi myös käyttää puhdistuksessa. Jos omat sormet eivät yllä lasin pohjalle, kasta siivousliina sitruunamehuun tai etikkaan ja pyörittele lasin pohja puhtaaksi liinalla. Ole varovainen hennot lasit ovat hauraita.”

”Hieno hiekka on vanhanaikainen konsti pullojen, maljakoiden ym. pesuun, itse sain vanhan tosi kapeasuisen maljakon puhdistettua just hiekalla. Tasarakeista ja hienoa hiekkaa ja vettä sisälle maljakkoon, sitten ravistele ja pyörittele maljakkoa varovaisesti niin, että hiekka ja vesi ikään kuin hiovat maljakon puhtaaksi.”

On myös neuvottu käyttämään auton pesuun tarkoitettua liuotinpesuainetta sekä hiovaa autovahaa, jota on hangattu hitaalla nopeudella pyörivän ruuvinvääntimen avulla tai dremel –tyyppisellä pienoisporalla.

 

Arvoisat blogin lukijat:

jakakaa kokemuksianne meidän muiden kanssa sekä onnistuneista että epäonnistuneista puhdistuskokemuksistanne, jotta voisimme tehdä päivitetyn version puhdistamisohjeista.

 

 

tiistai 23. syyskuuta 2014

VIISI VUOTTA KERÄILYKUUME ANTIIKKI- JA KERÄILYTAPAHTUMIA


Viikonloppuna Jokimaan ravikeskuksessa Lahdessa järjestettävien Lahden Antiikki- ja Keräilymessujen yhteydessä juhlitaan ExpoNovan viiden vuoden mittaista messujärjestäjän taivalta.

ExpoNova järjesti ensimmäisen antiikki- ja keräilyalan messutapahtumansa Lahdessa Tiirismaan koululla syyskuussa 2009. Tiirismaan koululla messuja järjestettiin neljä kertaa, keväisin ja syksyisin. Tapahtuman suosion kasvaessa tarvittiin suurempi tila ja messut siirtyväti Askon alueelle, jossa tapahtumaa järjestettiin kaksi kertaa. Syyskuussa 2012 tarvittiin jälleen suurempi ja toimivampi tila kasvanutta tapahtumaa varten. Tällöin messupaikaksi valikoitui Jokimaan ravikeskuksen Toto-halli.

ExpoNovan tapahtumatuottaja Torsti Nieminen arvioi, että Lahden tapahtuman siirtäminen Jokimaalle oli ratkaisevan tärkeä muutos tapahtuman jatkon kannalta. Aluksi siirto aiheutti epäilyjä niin näytteilleasettajien kuin yleisönkin keskuudessa, mutta jo ensimmäinen messuviikonloppu Jokimaalla syyskuussa 2012 todisti, että muutos oli oikean suuntainen. Jokimaalla on loistava infra tämän tyyppisten tapahtumien järjestämiseen, eikä Nieminen näe mitään imagoristiriitaa ravikeskuksen ja antiikkitapahtuman välillä.

Kuva on viime kevään Lahden messuilta Jokimaan ravikeskuksesta.

ExpoNova on järjestänyt viiden vuoden aikana yhteensä 60 antiikki- ja keräilytapahtumaa. Messuja on järjestetty Lahden lisäksi Helsingissä, Tampereella, Porvoossa, Heinolassa, Orimattilassa, Mäntsälässä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Järvenpäässä, Vantaalla, Jyväskylässä, Lempäälässä, Orimattilassa ja Kouvolassa. Kuluvan vuoden messukalenterissa on 15 tapahtumaa.

ALKU AINA HANKALAA

Niemisen mukaan uuden messujärjestäjän ei vuonna 2009 ollut mitenkään helppo tulla alalle. Tapahtumajärjestäjien kilpailutilanne oli kova. Tulokas joutui taistelemaan kävijäasiakkaista ja näytteilleasettajista kynsin hampain. Kokemus kertyi järjestettyjen tapahtumien myötä, toisinaan oppia tuli roppakaupalla kantapään kautta, toisinaan onnistuttiin erinomaisesti ja vahva usko omaan linjaan säilyi.
Nyt viisi vuotta myöhemmin, verrattain lyhyessä ajassa, Nieminen näkee ExpoNovan järjestämien antiikki- ja keräilyalan tapahtumien löytäneen paikkansa maassamme järjestettävien vanhan tavaran tapahtumien joukossa.

Niemisen mukaan vanhan tavaran kauppa ei voi olla antiikkista, vaan sen tulee elää ajan hermolla. Yleisön maku muuttuu ja näytteilleasettajien tarjonta sen mukana. Viidessä vuodessa on tapahtunut suuri muutos, varsinaisen antiikin kysyntä on hiipunut ja tilalle on tullut enenevässä määrin 1950 – 1980 lukujen design-, retro- ja vintagetuotteet. Nieminen arvelee, että lähiaikoina sanan ”antiikki” voi jättää messujen nimestä pois, koska se ei enää vastaa tapahtumien tarjontaa, vaan pikemminkin johtaa harhaan.

Lahden Antiikki- ja Keräilymessut järjestetään lauantaina ja sunnuntaina 27. - 28.9. Jokimaan ravikeskuksen Toto-hallissa, osoitteessa Jokimaankatu 6 ja ne ovat avoinna yleisölle molempina päivinä klo 10 - 16. Tapahtumaan on pääsymaksu, aikuisten lippu maksaa 6€, alle 18-vuotiaat lapset pääsevät tapahtumaan maksutta. Molempina päivinä klo 14 - 16 pääsyliput myydään 4 euron alennettuun hintaan.

Lisätietoja tapahtumasta:
www.exponova.fi  www.kerailykuume.fi

Lauantaina 27.9.14 noin kello 10.15 sisään astelee Keräilykuume Antiikki- ja Keräilytapahtumien 100 000 kävijä, joka huomioidaan, kukituksessa on mukana Lahden kaupunginhallituksen edustaja. Muuten ExpoNova juhlii työn merkeissä.

maanantai 22. syyskuuta 2014

Kuvia Kaapelitehtaan messuilta


Viime viikonloppuna järjestettiin Helsingin Ruoholahden Kaapelitehtaalla Helsinki Retro & Vintage + Design Expo eli HRVDE. Exponova järjesti ensimmäisen tällaisen tapahtuman samassa paikassa keväällä ja silloin väkeä oli paikalla runsaasti ja kauppaakin tehtiin, nyt väkeä oli ainakin lauantaina selvästi vähemmän. Ehkä kesäinen sää syyskuussa piti ihmiset ulkona ? Mielenkiintoisia lasiesineitä oli tarjolla, oheisissa kuvissa näkyy niistä osa.

Kun ovesta astui sisään oli näkymä tällainen. Lasinkeräilijää huolestutti kaksi asiaa: onko täällä vain vaatetavaraa ja missä yleisö piileksii. No muilla käytävillä oli muunlaista tavaraa ja lasiakin oli myynnissä oikein mukavasti. Yleisöä tuli koko ajan lisää mutta viime kerran kävijämääriin ei ainakaan lauantai aamupäivällä taidettu päästä. Syynä saattoi olla suorastaan kesäinen sää.
 
Syksyllä muuttolinnut alkavat parveilla. Tämä parvi oli lentänyt Tolkontiikin Teemu Anttilan sekä Jarkko Jaakkolan pöydälle.

Teemulla ja Jarkolla oli myös muunlaista lasia tarjolla.

Purppura Antiikki oli nostanut keltaista Okkolinia
ja Nanny Stillin Korunkatseenvangitsijaksi.
 
Purppura Antiikin aurinkopulloja.


Ars Julikan monipuoliseen valikoimaan kuuluivat nämä kaksi hieman Oiva Toikan tuotantoa muistuttavaa esinettä. Niiden suunnittelija on kuitenkin ruotsalainen Bertil Vallien ja valmistaja Kosta Boda. Esineiden nimi on Wind Pipe. Bertil Vallienin vaimo Ulrica Hydman-Vallien on myöskin tunnettu lasitaiteilija myös hänen töitään näkee joskus myynnissä Suomessa. Hänen työnsä ovat varsin värikkäitä ja niissä on usein kuvattuna ihmiskasvoja.

Ajanpatinaa ja Pentti Sarpanevan muotoilemia esineitä.

Yksi messujen harvinaisuuksista oli tämä nuorella kauppiaalla
myynnissä ollut Erkkitapio Siiroisen Pilvilinna.

Lopuksi kaksi kuvaa messujen muusta tarjonnasta. Tämän
vitriinin ääressä moni mies muuttui taas pikkupojaksi.

Uskaltaisitko istua tällaiseen "pallotuoliin" ?

torstai 18. syyskuuta 2014

Vielä kuvia Habitaren Antiikista


Viikko sitten järjestetty nelipäiväinen Antiikki-tapahtuma oli monen lasikeräilijän mielestä aikaisempiin Salonki-nimellä järjestettyihin tapahtumiin verrattuna hieman vaisu. Vaikka tarjonta oli monipuolinen, niin aivan huippuesineitä ei lasiesineiden kategoriassa ollut yhtä paljon kuin noissa aikaisemmissa tapahtumissa. Parhaiten kaupaksi menneitä tuoteryhmiä taisivat olla huonekalut ja korut.

Yläkerran kahvilasta avautui tällainen näkymä.
 
Marja Hepo-aho esitteli lasiesineitä Mafka&Alakosken osastolla.

Kari Alakosken muotoilemia ja valmistamia Hampaita.
 
Marja Hepo-ahon muotoilemia ja valmistamia valaisimia,
joissa yhdistetään luonnonkivi ja lasi.

Kari Alakosken taidelasiesineitä, joissa on hänelle
ominaisesti kierteiset ilmakuplat elävöittämässä.
 
 
Alakosken Savanni-taidelasiesineitä.

Galleria Euro Art & Antikin lasiesineitä.

Pekantikin osastoa.


Forssalaisen Vanhat Roinat –liikkeen osastoa.
 
Patinan osastoa.

 
Myyjän mukaan tämä karahvi on todennäköisesti venäläisen Keisarillinen lasitehtaan Pietarissa valmistama. Koristekuvioksi on hiottu aarnikotkan kuva. Tuollaiset kotkat koristavat Pietarissa Pankkisiltaa: http://wikimapia.org/128601/fi/Pankkisilta  Vaikka tehdas on ollut meitä lähellä, niin täällä sen tuotantoa tunnetaan huonosti. Laadukasta sen kuitenkin on ollut; suomalaisissakin huutokaupoissa on nähty Pietarissa tehtyjä ranskalaisen Gallén muotoilemien maljakoiden kaltaisia maljakoita.

Tässä ihaillaan Fifty-Sixty Stylen osastoa.

Gunnel Nymanin piikkimuottiesineitä.

Riihimäen lasin valmistama käsinmaalattu vesikarahvipari Fifty Sixtyn osastolla. Etummaisesta on nostettu kantena toimiva juomalasi pöydälle. 1920-luvulla varsinkin Englannissa oli vahva Egypti-innostus, mutta vaikutukset ulottuivat meillekin.

Etualalla Nuutajärvellä valmistettuja lasiesineitä Fifty Sixtyn osastolla.
 
Ihailevia katseita Mistraalin osastolla.

Isokokoisia Markku Salon muotoilemia Kuninkaiden laakso –sarjan esineitä.

Art Julikan osastoa.



Voimakkaita värejä.

Tamperelaisen Antiikkilöydön osastoa.


Vintage -esineistön määrä vanhan tavaran myyntitapahtumissa on kasvussa. Keväällä Kaapelitehtaalla järjestetty Keräilykuume Retro & Vintage -messutapahtuma oli onnistunut ja se saakin jatkoa ensi viikonloppuna Kaapelilla sekä lokakuussa Tampereella.