keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Keräilykuumetta lauantaina Hämeenlinnan Hauholla


Hauholla lauantaina järjestettävät Keräilykuume Antiikki- ja Keräilymarkkinat kokoavat antiikkiväen ja keräilijät Vitsiälän lavalle. Paikka on Tampereen ja Lahden välisen valtatie 12:n tuntumassa.

Viidettä kertaa järjestettävä tapahtuma tuo Vitsiälään yli 30 antiikki- ja keräilyalan kauppiasta ympäri Suomen. Hyvän lasitarjonnan lisäksi tarjolla on kaikkea muutakin vanhaa ja nostalgista.

ExpoNovan järjestämät Keräilykuume Antiikki- ja Keräilymarkkinat Vitsiälän lavalla Hauholla, lauantaina 2.8. kello 9 - 15. Aikuisten porttimaksu 2 €. Lapset maksutta.
 
Kuva aikaisemman vuoden antiikki- ja keräilymarkkinoilta Vitsiälän lavalta.
 

Itsenäisen Hauhon kunnan historia päättyi vuoden 2008 lopussa, kun silloin vuodenvaihteessa tehtiin kuntaliitos, jossa Hauhon lisäksi Hämeenlinnaan liittyivät Kalvola, Lammi, Renko ja Tuulos. Kalvolan kunta tunnetaan parhaiten Iittalan taajamasta ja lasitehdasyhdyskunnasta. Uudessa Hämeenlinnassa on 66.000 asukasta.

Kuntaliitoksen ulkopuolelle jäivät Hattula ja Janakkala.

Lisätietoja tapahtumasta
www.keräilykuume.fi

Vitsiälän lavan nettisivut: http://www.tunnelmakartanot.fi/w_lava.htm
 
Vitsiälän lava Hauholla. Kuvaruutukaappaus: www.tunnelmakartanot.fi
 
 

tiistai 29. heinäkuuta 2014

Kuvia helteisiltä Jokelan tiilitehtaan antiikkimarkkinoilta


Jokelan tiilitehdasperinne ry järjesti perinteiseen tapaan Tuusulan Jokelassa antiikkimarkkinat entisen tiilitehtaan vieressä. Tapahtuman aikana oli mahdollista osallistua tutustumiskierroksille tiiliuunissa. Kauppiaita oli eri puolilta Suomea, kaukaisin taisi olla Kiimingistä. Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy ja siellä vallitsee parhaimmillaan vähän sellainen kyläjuhlan tunnelma. Tapahtuma oli yksi Tuusula-viikon viimeisen päivän kohteista.

Myyjiä tapahtumassa oli vähemmän kuin aiempina vuosina. Syynä tähän saattoi olla helteinen sää. Myyjien vähentyminen näkyi myös hyvän lasin tarjonnassa. Asiakkaiden määrää on vaikea arvioida, koska kuvat on otettu ennen tapahtuman virallista aloitusaikaa.


Tällä kauppiaalla on tunnetusti monipuolinen valikoima tavaraa ja aina hyvää lasia tarjolla.


Tolkontiikki on myös tunnettu mielenkiintoisesta lasivalikoimasta.
Tällä kerralla tarjolla oli paljon Oiva Toikan lintuja.


Paljon hyvää lasia tälläkin pöydällä.



Tapahtuman komein lasiesine taisi olla tämä 48 cm korkea maljakko.
Myyjä muisteli ostaneensa sen huutokaupasta Ruotsista.


Kaksi Sirkka-Liisa Kumelan hopeamaalilla koristelemaa lautasta. Pienempi mustaa l
asia ja isompi sammaleen vihreää läpinäkyvää lasia. Sinijalkaiset juomalasit ovat
myyjän mukaan Helena Tynellin suunnittelemia.


Erikoisen näköinen ananas-kuvio.


Apteekkipulloja ja värikästä keittiötavaraa.


”Hardwarea”.

Aamulla tiilitehtaan uuneihin ei päässyt mutta päivällä
sinne järjestettiin opastettuja kierroksia.

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Rojua, rojua –ohjelman kuvaukset jatkuvat


Fox-tv:n Rojua, rojua ohjelmaa kuvattiin eilen sunnuntaina Hietalahden kirpputorilla ja paikalle sattunut blogin lukija lähetti kuvan, jossa Jouko Rekola arvioi Hello-tuoleja.

Ohjelman nettisivujen mukaan ohjelmaa kuvataan seuraavaksi elokuun lopulla Loviisan Wanhat Talot –tapahtumassa. Syyskuun lopulla on vuorossa kuvaussessiot Lappeenrannassa.

Uuden tuotantokauden kuvaukset alkoivat pari viikkoa sitten Billnäsin antiikkipäivillä.

Forssan hiipunut ehtootori


Tämän kesän sarja Forssan kehräämön ehtootori –tapahtumia päättyi viime torstaina Antiikki ja vanha lasi –teemailtaan. Vastaavissa tapahtumissa muutama vuosi sitten oli runsaasti kauppiaita ja paljon ostavaa yleisöä. Tapahtumajärjestäjät eivät saisi luottaa siihen, että kerran saavutettu suosio myyjien ja ostajien keskuudessa jatkuu automaattisesti. Joka vuosi pitäisi jaksaa markkinoida tapahtumaansa. Tänä kesänä havaittiin samanlainen nukahtaminen kuin Forssassa myös Iittalan lasikirppiksen järjestelyissä. Ne, jotka tulevat pidemmän matkan päästä tällaiseen huonosti järjestettyyn tapahtumaan tuskin tulevat uudestaan. Suomalainen sananlasku kertoo saman asian runollisemmin: Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas.

Vanhoja taideteollisuustuotteita oli Forssassa myytävänä niukasti, enimmäkseen tavaravalikoima oli itsepalvelukirppiksen luokkaa. Parhaat ostokset pystyi tekemään Kehräämön aukion reunalla olevan Forssan kaupunginkirjaston poistokirjojen myyntipisteestä. Vanhan lasin osuutta tässä tapahtumassa edusti käytännössä niin ikään Kehräämön aukion laidalla olevassa Forssan museossa järjestetty lasintunnistuspalvelu. Suomen lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto tunnisti ihmisten tuomia lasiesineitä. Esineitä tuotiin tunnistettavaksi tasaiseen tahtiin ja moni jäi seuraamaan myös toisten tuomien esineiden tunnistamista. Muutama tosi mielenkiintoinen esine nähtiinkin.

1800-luvulla rakennettu Forssa Yhtymän (myöhemmin Finlayson Forssan) teollisuusalue on kunnostettu uusiin käyttötarkoituksiin tekstiiliteollisuuden loputtua Suomesta.





Tämän esineen pohjassa on Nanny Stillin signeeraus.



Suurikokoinen lasimalja on Asmo Uutelan tekemä.
 

Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen ja Forssan luonnoshistoriallisen museon perustaneet Torild ja Aili Brander ovat lahjoittaneet tämän museonjohtaja Kati Kivimäen käsissä olevan lasimaljakon Forssan museolle. Tuo tutustumisen arvoinen luonnoshistoriallinen museo on myös Kehräämön aukion vieressä, samassa rakennuksessa kuin kirjasto: http://www.lounaisluonto.net/museo/
Torild Brander kuului äitinsä puolelta Costianderin sukuun, joka omisti Nuutajärven kartanon ja lasitehtaan. Hän peri viidesosan tuosta kokonaisuudesta vuonna 1942 ja lääkärin työ Helsingissä sai jäädä. Sodan jälkeen professori Brander omistautui luonnonsuojelutyölle kokopäiväisesti.
Esineen mukana tulleen paperin mukaan maljakko on tehty Nuutajärven lasitehtaassa 1930-luvulla.



Liehureunainen marmorilasista tehty maljakko on Nuutajärven lasin valmistama.

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Antiikkimessut Lohjan jäähallissa


Tässä helteessä jäähalli kuulostaa hyvältä paikalta, mutta kovin jäätävä ei ollut lämpötila messuilla, mutta kuitenkin sopivasti viileämpää kuin ulkona. Antemar-Trading järjesti perinteiseen tapaan heinäkuiset messut Lohjanharjun päällä olevassa jäähallissa kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Omalla autolla pääsee poikkeamaan helposti Hanko-Hyvinkää –tieltä ja paikoitustilaa on riittävästi.

Muutama vuosi sitten vastaavassa tapahtumassa oli enemmän myyjiä ja asiakkaita kuin nyt. Syitä on varmaan monia: taloustaantuma, on kulunut vain kaksi viikkoa Fiskarsin ja Billnäsin antiikkipäivistä sekä tukala helle. Suomen oloissa poikkeuksellinen yli 30 asteen lämpötila on jatkunut jo viikon ja laiskistaa itse kutakin. Se myös vähentää matkustushalukuutta, vaikka uudemmissa henkilöautoissa on jo ilmastointi vakiovarusteena.

Ohessa on lauantaina aamupäivällä otettuja kuvia Lohjan antiikkimessuilta.

Avaraan ja valoisaan Lohjan jäähalliin olisi mahtunut enemmänkin myyjiä ja asiakkaita.

Nanny Stillin sininen Koru toimi katseenvangitsijana jo Fiskarsin messuilla.


Émile Gallén muotoilema ranskalainen taidelasimaljakko.


Tämä on ilmeisesti Humppilan lasitehtaan puristelasia.



Nostalgisia teräksestä tehtyjä jäätelömaljoja, jotka ovat olivat
hyvin yleisiä kahviloissa vielä 1960-luvullakin.

Kahdella osastolla oli laaja kirjavalikoima.

Tällä pöydällä oli mm. Helena Tynellin korkea Katedraali ja
Saara Hopean iso Omena.

 



Kumelan versio Göran Hongellin maljasta 9342 ja koristekuviona on
monesta Kumelan esineestä tuttu Sulo Tommolan Kotka.
 
Kaikenlaista kaunista osui silmiin Lohjan antiikkimessuilla.

Karhulan ja Kumelan karahveja sekä Franckin laseja.

Vanhoilla koruilla riittää aina kysyntää.

Värikkäät kotimaiset muoviastiat ovat retrokeräilijöiden huomion kohteita.

Arabian kupeilla on edelleen kysyntää, vaikka monien
Arabian tuotteiden hinnat ovat laskeneet.
 



Ebba Masalinin opetustaulut ovat haluttuja sisustusesineitä. Hiljattain Urjalassa järjestettiin kolmen suljetun koulun irtaimistoista huutokaupat, joissa parhaiden tällaisten taulujen hinnat nousivat pitkälti yli sadan euron.

Asiakkaiden ikäjakauma oli Lohjalla laaja.
 
 

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Kuvia Somerniemen kesätorilta


Heinäkuussa järjestetään paljon kaikenlaisia vanhan tavaran myyntitapahtumia eri puolilla maata. Vakiintuneita tapahtumia, joihin tulee myyjiä ja ostajia kauempaakin ovat ainakin keskiviikkoisin Hangon iltatori, torstaisin Salon iltatori ja lauantaisin Somerniemen kesätori. Varmaan paljon muitakin vastaavia tapahtumia on. Tässä blogissa julkaistaan mielellään kuvia myös muista tapahtumista ja kuvat voi lähettää sähköpostin liitetiedostoina osoitteeseen lasinkerailijanblogi@gmail.com. Palkkiota kuvista ei kuitenkaan pystytä maksamaan.

Ohessa on kuvia Somerolta viime lauantaiaamun tapahtumasta, jossa ostaminen on vain osa tapahtuman viehätystä. Somerniemellä suurin osa myyjistä on vanhan tavaran kauppiaita, mutta osa torialueesta on varattu tavanomaiselle torikaupan tavaravalikoimalle. Heinäkuisena lauantaina Somerniemen torilla saattaa käydä 7.000 asiakasta ja myyjämäärä voi nousta kolmeensataan. Lisää netissä: www.somerniemi.fi/nahtavyydet/kesatori/

Tulevana viikonloppuna lasinkeräilijöiden kannattaa muistaa myös lauantaina Tuusulan Jokelassa järjestettävät Tiilitehtaan antiikkimarkkinat klo 10 – 16: www.tiilitehdasperinne.com sekä Lohjan jäähallissa pidettävät kaksipäiväiset antiikkimessut: www.antemar-trading.fi

 
 

Lasista tehtyjä kissoja sekä lintuja Somerniemen kesätorilla.

 
 


Tapio Wirkkalan muotoilema maljakko no 3428, jonka kylkeen on lisätty Fiskarsin logo. Ilman logoa tällaisen saa liikkeestä halvemmalla. Tällaisilla markkinoilla hinnoittelu on usein aika kirjavaa: välillä selviä ylihintoja ja välillä edullisia löytöjä.


Oikealla on Jaakko Niemen muotoilema kolmikulmainen
Nuutajärven lasin valmistama iso maljakko.

 

Tämä on kuulemma helsinkiläisen hotellin Tornin
entiseen kristalliastiastoon kuuluva boolimalja.
 


Oikealla taitaa olla Kylmäkoskella valmistettuja Keijo Kortesalon lasilintuja.