lauantai 22. helmikuuta 2014

Suomen kiekkojoukkueelle pronssia


Sotshin olympialaisissa Suomi voitti tänään USA:n 5-0 ja lätkäjoukkueemme sai pronssimitalit. Juhlan kunniaksi julkaistaan ohessa kuva Pentti Sarpanevan taiteilemasta maljakosta, jossa pronssi ja lasi yhdistyvät.

Pentti Sarpanevan muotoilema erikoinen, veistoksellinen maljakko (vai onko sillä joku toinen käyttötarkoitus?). Lasiosan on valmistanut Kumelan lasitehdas ilmeisesti 1960-luvulla ja pronssiosan Turun Hopea. Lasiosa on puhallettu kiinni pronssiosaan. WSOY:n julkaisemassa Keräilijän aarteet –sarjan kirjassa Koko kansan korut, joka esittelee Pentti Sarpanevan tuotantoa, on sivulla 143 kuva toisesta maljakosta, jossa on melkein samanlainen pronssiosa.

Pentti Sarpanevan veistoksellista lasi- ja metallitaidetta Kumelan lasitehtaan ja Turun Hopean toteuttamana.

6 kommenttia:

 1. MINULLE SATTUI TARTTUMAAN MUKAAN TUOLLAINEN SARPANEVAN POKAALI-MALJAKKO.
  SIINÄ ON KAIVERRUS, JOSSA NIMIKIRJAIMIEN LISÄKSI ON PÄIVÄYS 7.1.80, JOTEN LUULISIN, ETTÄ TUO AJATUS 60-LUVUN TUOTANNOSTA EI EHKÄ IHAN PIDÄ PAIKKANSA. TUSKIN POKAALI ON IHAN NOIN KAUAN AIKAA VARASTOSSAKAAN OLLUT.

  T:HEIKKI KÖNNÖLÄ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaan saisi selvyyden Turun Hopeasta, mutta Pentti Sarpanevan tuotantoa esittelevän jutussa mainitun kirjan sivulla 143 on kuva Kumelan maljakosta, jossa on Turun Hopean valmistama pronssipanta. Kuvatekstin mukaan se on valmistettu 1960-luvulla ja panta on hyvin samankaltainen kuin tässä esineessä. Pentti Sarpaneva kuoli 1978.

   Poista
  2. KUNHAN NYT VAIN KERROIN TUOSTA PRONSSIOSAN PÄIVÄYKSESTÄ :)
   T:heikki K

   Poista
 2. Pronssiosan päiväyksestä. Kaiverruksissa 6 voi monesti muistuttaa 8:ia ja päinvastoin.

  VastaaPoista
 3. Löysin samanlaisen pokaalimaljan, kaiverrus vuodelta 1973.

  VastaaPoista
 4. Itsellä on näitä 4 kappaletta, yksi niistä tosin on joko tehdessä tai jälkikäteen korjaushiottu kun yläosa on vino.

  VastaaPoista