sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Ohje aloittelevalle taidekeräilijälle: Älä kuuntele sydämesi ääntä


Nykytaidetta keräilevän Lars Swaljungin kotona näkyy myös taidelasia ja muita kotimaisia taideteollisuusesineitä. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi
 
Strada on Yle TV1:llä perjantai-iltaisin lähetettävä kulttuuriohjelma, jota tehdään pilke silmäkulmassa. 14.2. esitetyssä jaksossa haastateltiin suomalaiseen nykytaiteeseen erikoistunutta taidekeräilijä Lars Swanljungia, jonka Kiasman ystävät ry on valinnut vuoden 2014 nykytaiteen ystäväksi.

Aloittelevaa taiteenkeräilijää Swanljung opastaa: ”Älä kuuntele sydämesi ääntä, vaan luota asiantuntijoihin ja fiksumpiin, jotka ovat jo tehneet virheensä, ettei sinun tarvitse tehdä samoja virheitä aloittelevana keräilijänä.” Varmaan moni lasinkeräilijä allekirjoittaa ohjeen, sillä tieto on valttia, on sitten kysymys esineen aitoudesta tai käyvästä hintatasosta. Moni meistä on harrastuksen alkuvaiheessa huomannut maksaneensa jostain esineestä enemmän kuin millä summalla vastaavaa esinettä myöhemmin myydään toisaalla. Ja ihan kaikki hankinnat eivät ole olleetkaan ihan sitä, mitä on ostaessa uskonut niiden olevan.
 
Lars Swanljung kotonaan. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi
 
Swanljungin toinen neuvo ohjelmassa on peräisin hänen lähipiirinsä filateliaharrastuksesta: ”Ei voi kerätä koko maailmaa (eli koko maailman postimerkkejä). Täytyy mahdollisimman varhain löytää se oman kiinnostuksen kohde ja rajata se, jotta sitä joskus ehkä kutsuttaisiin kokoelmaksi.”

Toimittajan kysymykseen miten hankinnat valitaan kokenut taiteenkeräilijä vastaa, että ”Selkäpiissä sen tuntee, kun teokseen tykästyy.” Jos tällaisia tuntemuksia ei koe, kannattaa vaihtaa harrastusta.

Toimittajan udellessa paljonko Swanljungilta on mennyt rahaa 800 taideteoksen keräämiseen, hän kiertää vastaamisen toteamalla, että ”Intohimon hintaa ei kysytä. On keräilijän kohtalo, että kaikki rahat menevät intohimoon.” Vaimo oli joskus todennut hänestä, että ”Varakas mies, mutta ei ole koskaan rahaa.” Hammaslääkärinä työskennellyt Lars Swanljung sanoo, että ”Kaikki mitä on tienannut, on mennyt tähän keräilyyn.” Perusteeksi hän lisää nauraen, että ”Se on kivaa.”
 
Nykytaiteen keräilijä Lars Swanljung. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi
 
Yleispäteviä kokeneen keräilijän näkemyksiä voi edelleen katsoa Strada -ohjelman nettisivuilta:
http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/nykytaiteen-keraamisen-abc


 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti