torstai 18. heinäkuuta 2013

Johannislundin lasia Kiikalan kotiseutumuseossa

Johannislundin lasitehdas sijaitsi Kiikalan kunnassa, joka nykyään on osa Salon kaupunkia. Tehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta ja sen kunniaksi on Kiikalan kotiseutumuseoon pystytetty pieni näyttely tehtaan historiasta. Tehtaan toiminta loppui vuonna 1960 eli se oli toiminnassa yhtäjaksoisesti 147 vuotta. Tehtaan historiasta voi lukea tiivistelmän Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Johannislundin_lasitehdas

Suomen lasiteollisuuden historiasta paljon kirjoittanut Vilho Annala on kirjoittanut Johannislundin historiasta Suomen lasiteollisuuden historian kakkososaan 1948 sekä erillisen teoksen nimenomaan Johannislundin lasitehtaan historiasta 1950. Suomen lasimuseo on julkaissut Lisälehtiä Johannislundin lasitehtaan historiaan -kirjan vuonna 1998. Kiikala-Seura ry on julkaissut Matti Sjöbergin kirjoittaman Pruuki –teoksen, jonka toinen painos on ilmestynyt 2009.
Kiikalan kotiseutumuseo on avoinna sunnuntaisin klo 12 – 15 elokuun loppuun asti. Museon kotisivu on osoitteessa http://www.salo.fi/kulttuuri/samu/kiikalankotiseutumuseo/


Kiikalan kotiseutumuseon yhden rakennuksen isossa salissa on esillä jonkin verran Johannislundin tehtaan tuotteita, valokuvia ja tekstejä tehtaan historiasta.



Johannislundin pulloissa on J-kirjan pohjassa tai kyljessä.


Sport Cola –pullo.





Taiteilija Oskari Paatelan arkkitehtiveli Toivo suunnitteli rakennuksia Johannislundin lasitehtaalle ja Oskari maalasi omistajaperheen jäsenistä muotokuvia sekä miljöökuvia.



Työväenlehti Suomen Sosiaalidemokraatissa on julkaistu 8.6.1938 kirjoitus, jossa kehutaan tehtaan työoloja ja palkkoja kunnollisiksi.


Eteisen lasivitriinissä on valikoima Johannislundin lasitehtaan tuotteita.




Kiikalassa on ollut myös oma virvoitusjuomatehdas.




Vuodesta 1898 Johannislundin lasitehtaan on omistanut Silvénin suku.


Kiikala-Seura ry:n julkaisemaa Matti Sjöbergin kirjaa Pruuki myydään Kiikalan kotiseutumuseossa.

9 kommenttia:

  1. Hieno artikkeli ! Terveisin, Toivo Paatelan pojantytär.

    VastaaPoista
  2. Hieno artikkeli tosiaan. Terveisin lasinpuhaltajan Henrik Gustaf Dahl:in pojanpojanpojanpoika.

    VastaaPoista
  3. Kiitos myönteisestä palautteesta!
    Blogijulkaisuissa on se etu, että vanhatkin jutut ovat löydettävissä myöhemmin googlen avulla. Tämäkin juttu on julkaistu jo 6 vuotta sitten. Facebookista vanhojen julkaisujen löytäminen on paljon epävarmempaa.

    VastaaPoista
  4. No nyt löytyi valmistaja tuollaiselle vihreälle lasilautaselle. Eräs henkilö väitti sen olevan kukkapurkin aluslautanen ja sanoi että sen kaveriksi kuuluu lasinen kukkapurkki? 🤔

    VastaaPoista
  5. Ruskeat vitamiinipullot 1/5ltr 1978 hinta

    VastaaPoista
  6. Olen mukana lahjoittamassa suhteellisen harvinaista esinettä jota ei kuulemma museosta löydy ehjänä.
    85cm pituinen ontto kävelykepin mallinen lasiesine.
    Lasi on puhallettu kierteiseksi ja keppi on meripihkanvärinen.
    Täysin ehjä ja näitä ei ole ollut myynnissä. Saatu lahjaksi lasitehtaalta joskus vuoden 1950 tienoilla.

    VastaaPoista
  7. Hei! Kiitos erittäin laadukkaasta blogistasi ja monipuolisista kuvista. Olen usein selannut, nyt uskaltaudun kommentoimaan. Johannislundin lasiesineet (esim. juomalasit) ovat ilmeisesti muottiin valettuja? Löysin tällaisia painavia tumman turkoosinvärisiä kirpputoripöydästä. Ilmakuplia löytyy, samoin viivoja, joita myös näissä esittelemissäsi. Itselleni täysin tuntematon lasitehdas ennen tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos palautteesta! Johannislundin lasitehdas aloitti 1813 ja vanhimmat esineet ovat joko vapaasti suupuhallettuja tai muottiin puhallettuja. 1935 tehtaalle hankittiin puoliautomaattinen puhalluskone pullojen valmistukseen. 1937 puhalluskoneita oli jo seitsemän. 1930- ja 40-luvuilla pullokoneilla valmistettiin myös erimallisia juomalaseja. Johannislundin lasitehtaan historiasta on Vilho Annala kirjoittanut kirjan 1960 ja Suomen lasimuseon ystävät ry:n työryhmä on tehnyt kirjan Lisälehtiä Johannislundin lasitehtaan historiaan ja sen on julkaisut Suomen lasimuseo 1998. Jälkimmäisessä kirjassa on runsaasti värikuvia tehtaan tuotteista.

      Poista
    2. Kiitos tuhannesti, otin selvää tuosta jälkimmäisestä kirjasta ja onneksi oli saatavilla useassa eri paikassa. En malta odottaa, että pääsen tutkailemaan. Mukavaa syksyn jatkoa-jään seurailemaan blogiasi <3

      Poista