tiistai 23. heinäkuuta 2013

Arabian ja Nuutajärven taiteilijayhteisöt lasikylän kesänäyttelyssä

Lasitehtaan lastauslaiturilta 15 askelmaa alaspäin, niin eteesi avautuu lasi- ja keramiikkataiteen aarrekammio. Arabian ja Nuutajärven ammattilaiset ovat tarttuneet omaan historiaansa ja tuoneet sieltä teemoja tähän päivään. Arabian taideosasto ry:n keraamikot avaavat Juhlat-näyttelyssä taidekeramiikan mahdollisuuksia. Keramiikkateos voi olla minimalistinen, pehmeä tai hallittu röykkiö. Nuutajärven lasitaiteilijat koettelevat väreillä, leikittelyllä ja vallattomilla muodoilla oman materiaalinsa rajoja. Pienimmät lasiteokset ovat vain muutaman sentin kokoisia, suurin peräti kolmen metrin korkuinen. 

Juhlat – Nuutajärven ja Arabian taiteilijayhteisöt –näyttely kunnioittaa suomalaisen taideteollisuuden kansainvälisen menestyksen luoneiden kahden suomalaisen yrityksen juhlavuosia. Nuutajärven lasitehdas täyttää 220 vuotta ja Arabia 140 vuotta. Molempien tehtaiden yhteydessä toimii itsenäisiä taidekäsityöläisiä, muotoilijoita ja taiteilijoita, jotka oman taiteellisen uransa ohella haluavat kannatella toiminnallaan tehtaiden kulttuuriperintöä.

Yhteistyötä Nuutajärven ja Arabian taiteilijat ovat tehneet keskenään jo 50-luvulta lähtien, jolloin aloitettiin tehtaiden väliset vierailut taide- ja muotoiluprojektien muodossa. Yhteistyö on jatkunut tiiviinä myös rakennemuutoksen vuosina, jolloin tehtaat ovat luopuneet omista taideosastoistaan ja taiteilijat ovat itsenäistyneet yrittäjiksi.

Nuutajärven lasikylästä näyttelyssä ovat mukana Sara Hulkkonen, Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Kerttu Nurminen, Jonas Paajanen, Anu Penttinen, Johannes Rantasalo, Markku Salo, Tero Silver, Jenni Sorsa, Lea Swantz, Heikki Viinikainen ja Matti Vilppula.

Arabian Taideosastoyhdistys ry:n kaikki taiteilijat ovat mukana näyttelyssä: Fujiwo Ishimoto, Heikki Orvola, Heini Riitahuhta, Heljä Liukko-Sundström, Kati Tuominen-Niittylä, Kristina Riska, Pekka Paikkari ja Kim Simonsson sekä yhdistyksen vieraileva taiteilija 2012-2013 Saana Murtti.

Juhlat – Nuutajärven ja Arabian taiteilijayhteisöt 31.8. saakka joka päivä klo 10-18, vapaa sisäänpääsy. Osoite: Vanhan hytin halli, Pruukinraitti, 31160 Nuutajärvi

 

Arabian ja Nuutajärven taiteilijayhteisöt esittäytyvät Nuutajärven lasikylän Vanhan hytin hallissa. Samassa hallissa järjestetään Lasivitriini-tapahtuma 7.9.2013.


Teosten esillepano on yksinkertaisen toimiva ja sama linja toimii hyvin valaisussakin.


Matti Vilppulan Katastrofi iltapäiväkävelyllä 1-2.


Heikki Viinikaisen matala Pool keskellä edessä ja oikealla Kasvu.


Viinikaisen suunnitteleman Kasvun ovat puhaltaneet Matti Vilppula ja Janne Rahunen.


Sara Hulkkonen ja Arie 1-8.


Johannes Rantasalo tunnetaan mm. leikkisistä esineistä, joista monessa yhdistellään lasia ja metallia. Tässä Greetings from Nuutajärvi.Kerttu Nurmiselta on esillä viisi upeaa esinettä, etualalla Polku takaapäin nähtynä.


Kerttu Nurminen on Niittyvillan muotoilun lisäksi tehnyt kuvioinnin ja hiekkapuhallustyön itse. Lasinpuhalluksesta on vastannut Lasisirkus.


Vasemmalla Nurmisen Lumivalko ja oikealla Kyoto Garden.
 

Tässäkin Kerttu Nurmisen muotoilemassa Lumivalko-maljassa on sama työnjako kuin toisissa hänen töissään: lasinpuhallus Lasisirkus, kuviointi ja hiekkapuhallus Nurmisen.


Kerttu Nurminen: Kyoto Garden.Nurmisen Polku ja Rannalla.


Yksityiskohta Polku-lasilautasesta.


Tämä hehkuvan vihreä teos on Kerttu Nurmisen Rannalla.


Alma Jantusen, Marika Kinnusen ja Anu Penttisen töitä.


Anu Penttisen teoksia.


Värikkäät lautaset ovat  Marika Kinnusen ja taustalla on Markku Salon Jään taju vuodelta 1998.


Kinnusen Polkka 1-3.

 
 


Alma Jantusen Kukko ja kana.


Salon Jään taju.


Heini Riitahuhdan keramiikkaa: Uniikkipullo.
 

Yksityiskohta Riitahuhdan Uniikkipullosta.


Heini Riitahuhdan keramiikkamaljakko.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti