maanantai 17. kesäkuuta 2013

Nuutajärven Lasikylän kesänäyttely "Juhlat - Nuutajärven ja Arabian taiteilijayhteisöt"Nuutajärven Lasikylän kesänäyttely "Juhlat - Nuutajärven ja Arabian taiteilijayhteisöt" kunnioittaa taideteollisuuden kansainvälisen menestyksen luoneiden kahden suomalaisen yrityksen juhlavuosia. Nuutajärven lasitehdas täyttää 220 vuotta ja Arabia 140 vuotta. Näyttelyssä esillä olevat lasista ja keramiikasta valmistetut teokset ovat sekä Nuutajärvellä että Arabiassa nykyisin toimivienitsenäisten taidekäsityöläisten, taiteilijoiden ja muotoilijoiden taidetta.

Nuutajärven lasitehdas on perustettu vuonna 1793 ja se on Suomen vanhin toiminnassa oleva lasitehdas. Lasitehtaan lisäksi Nuutajärvellä toimii joukko lasialan ammattilaisia; lasinpuhaltajia, muotoilijoita ja lasitaiteilijoita. Näyttelyssä ovat mukana: Sara Hulkkonen, Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Kerttu Nurminen, Jonas Paajanen, Anu Penttinen, Johannes Rantasalo, Markku Salo, Tero Silver, Jenni Sorsa, Lea Swantz, Heikki Viinikainen ja Matti Vilppula.

Arabian posliinitehdas on perustettu vuonna 1873. Tehtaan taiteellista kulttuuriperintöä vaalii vuonna 2003 toiminnan aloittanut Arabian Taideosastoyhdistys ry. Kaikki yhdistykseen kuuluvat taiteilijat ovat mukana näyttelyssä: Fujiwo Ishimoto, Heikki Orvola, Heini Riitahuhta, Heljä Liukko-Sundström, Kati Tuominen-Niittylä, Kristina Riska, Pekka Paikkari ja Kim Simonsson sekä yhdistyksen vieraileva taiteilija 2012-2013 Saana Murtti.

Nuutajärven ja Arabian taiteilijat ovat tehneet yhteistyötä jo 50-luvulta alkaen, vieraillen tehtaiden välillä niin taide- kuin muotoilu-projektien muodossa. Valtaosa esillä olevista lasiteoksista on valmistunut tämän näyttelyn inspiroimina. Keramiikkaa on puolestaan käytetty monissa julkisissa teoksissa, joista näyttelyssä kerrotaan myös kuvin ja tekstein. Keramiikkataiteilijat esittelevät näyttelyssä toimintaansa viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Näyttelyn toivotaan herättävän myös keskustelua taiteen, taidekäsityön ja muotoilun merkityksestä.

Näyttelyn sisääntulossa on Nuutajärven koulun 1.-6.-luokkalaisten  piirustusteos, jonka teemana on "Meidän kylä".

Avoinna: 9.6.-31.8. joka päivä klo 10-18 (juhannuksena poikkeus aukioloajassa), vapaa sisäänpääsy Osoite: Vanhan hytin halli, Pruukinraitti, 31160 Nuutajärvi

Lähde: www.nugo.fi

Anu Penttisen muotoilemia lasiesineitä. Kuva: www.nugo.fi

Kim Simonsenin työ. Kuva: www.nugo.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti