maanantai 26. elokuuta 2024

Emil Cedercreutzin lasinen kala

 

Emil Cedercreutzin suunnittelma lasinen Kala-valaisin Cedercreutzin museon Harjula-taiteilijakodissa.

Kuvanveistäjä Emil Cedercreutzilla on nimikkomuseo Harjavallassa ja samassa pihapiirissä on vuonna 1914 valmistunut taiteilijakoti Harjula, missä on esillä Cedercreutzin suunnittelema lasista valmistettu kala-aiheinen pöytävalaisin. Taiteilijakotiin pääsee vain opastetuilla kierroksilla, mutta museoon voi tutustua omaan tahtiin: https://www.harjavalta.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/museo/




Suomen lasimuseon julkaisemassa kirjassa ”100 vuotta Karhulan lasia” on kuva kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin vuonna 1932 suunnittelemasta taidelasiesineestä, joka esittää kalaa. Kirjassa on kappale Karhulan lasitehtaan vuoden 1932 suunnittelukilpailusta, mutta siinä tekstissä ei ole mainintaa tästä esineestä. Ei siis ole tietoa olisiko Cedercreutz osallistunut tällä teoksella kilpailuun vai onko tämä vain sattumalta tehty samaan aikaan?

Kuva Suomen lasimuseon julkaisemasta kirjasta "100 vuotta Karhulan lasia".

Tuollainen vihreä kala löytyy myös Kymenlaakson museon Finna.fi -palveluun tallentamista kuvista. Siellä ilmoitetaan valmistusajankohdaksi vuosi 1935 ja mitoiksi paksuus 46 mm, pituus 377 mm, leveys/korkeus 286 mm : https://www.finna.fi/Record/kymenlaaksonmuseot.KarhE818%3A1?imgid=1


Kuva on Kymenlaakson museon kokoelmasta ja se löytyy Finna.fi -palvelusta. Linkki kuvan yläpuolella.

Lasimuseon julkaisema kirja ja Kymenlaakson museon tiedot puhuvat taidelasiesineestä, mutta Cedercreutzin museossa ei esillä versio, josta on tehty valaisin. Tämä ei myöskään ole samanlaista kaunista vihreää lasia kuin Kymenlaakson museon esine, joka lienee sama yksilö kuin lasimuseon kirjassa.

Kiitokset Emil Cedercreutzin museon henkilökunnalle pääsystä kuvaamaan Kala-valaisinta.

Lasimuseon julkaisemassa kirjassa mainitaan, että "Kalan muotti on Cedercreutzin museossa Harjavallassa". Siellä on esillä tällainen seinälle kiinnitettynä ja museosta kerrottiin, että se on valmistettu Harjavallassa edelleen toimivassa Niemisen valimossa. Tämä ei kuitenkaan näytä muotilta, vaan valmiilta teokselta. Tässä kuviot ovat päällispuolella, kuten lasiesineessäkin. Sisäpuolelle ei päässyt näkemään, mutta muotissa on harvoin kuvio molemmilla puolilla.


2 kommenttia:

  1. Is this moulded glass fish related to Yrjo Rosola's fish moulded bowls?
    Glass blog February 2012.

    VastaaPoista